Home » “Važan čovjek SPC i vjere” Dodik se sastao sa mitropolitom Joanikijem

“Važan čovjek SPC i vjere” Dodik se sastao sa mitropolitom Joanikijem

Piše INFO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem.

Vladika Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a u tron mitropolita crnogorsko-primorskog uveo ga je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Manastir Ždrebaonik je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na lijevoj obali rijeke Zete u Sekulićima, nadomak Danilovgrada. Posvećen je Svetom Arhangelu Mihailu i pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

“Na ljudima iz politike je da obezbijede politički status crkve”
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da srpski narod u Crnoj Gori ne traži ništa drugo nego da ima ravnopravan status i da je Srpska pravoslavna crkva pokazala da može da okupi i na neki način izbori svoj društveni status, a da je na drugim ljudima koji se bave politikom da obezbijede politički status Crkve.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju uoči sastanka sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem u Manastiru Ždrebaonik, da je mitropilit je divan čovjek i važan čovjek srpske pravoslavne vjere i Crkve.

– Dobio sam poziv da budem na ustoličenju, ali smo iz poznatih razloga odlučili svi mi da ne dolazimo da ne bude neka špekulacija kojoj su neki skloni – naglasio je Dodik.

On je dodao da mu je čast što će danas razgovarati sa mitropolitom Joanikijem.

– Odlazim u Manastir da popričamo o svemu, da vidimo šta mi možemo pomoći i da mu zahvalim za istrajnost, čovjeku koji nesumnjivo ostaje u okviru onoga što je srpska pravoslavna vjera i Crkva i to je sada najvažnije -rekao je Dodik.

On je naveo da je srpski narod u Crnoj Gori godinama i decenijama bio potlačen na način da je bio potpuno dezavuisan.

– Tamo se i ne traži ništa drugo nego da imamo ravnopravan status. Crkva je pokazala da može da okupi i da na neki način izbori svoj društveni status.

A na drugim ljudima koji se bave politikom je da obezbijede politički status Crkve u Crnoj Gori – istakao je Dodik.

Slične novosti

Komentari