Home » Vakcine za sezonski grip stižu do kraja oktobra

Vakcine za sezonski grip stižu do kraja oktobra

Piše INFO

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdili su da je okončana procedura javnih nabavki vakcina za gripu za sezonu 2021/22. i isporuka vakcina očekuje se do kraja oktobra.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova i izostanke sa posla.

Ova vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, starija lica, te lica koja su profesionalno ili privatno u kontaktu sa osobama koje pripadaju rizičnim grupama i lako im mogu prenijeti infekciju.

Vakcinacija se preporučuje i svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja kao što su policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća.

Prioritetne grupe za vakcinaciju pacijenti na hemodijalizi i pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti – insulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama, te HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a.

U prioritetne grupe spadaju i djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, svi zaposleni na infektivnim klinikama i odjeljenjima, jedinicama intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiplaskleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

Iz Instituta su naveli da cijena vakcine za ovu godinu još nije formirana.

Prošle godine Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavio je 20.000 doza vakcina protiv gripe koje su bile namijenjene kategorijama stanovništva oslobođenim od plaćanja vakcine, dok je Institut nabavio 5.000 doza vakcina za građane koji nisu bili oslobođeni plaćanja.

Slične novosti

Komentari