Home » Vakcine propadaju dok traje borba sa koronom: Austrijska donacija biće uništena u Beču

Vakcine propadaju dok traje borba sa koronom: Austrijska donacija biće uništena u Beču

Piše INFO

Od ukupno 330.000 vakcina za borbu protiv virusa korona doniranih Republici Srpskoj kojima je istekao rok trajanja skoro 190.000 su donacija Austrije i riječ je o vakcinama “astra-zeneka”.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravstvo RS (IZJZ), u Republiku Srpsku je iz Austrije 13. avgusta stiglo i zaprimljeno tačno 188.590 doza vakcine “astra-zeneka”, prenosi “Glas Srpske”.

“Za 164.310 doza rok je istekao 31. oktobra, a za 24.280 doza vakcina rok je istekao 30. novembra 2021. godine”, precizirala je portparolka Instituta Milka Mrđa.

Ono što je interesantno, predstavlja činjenica da se najbliža spalionica u kojoj se vakcine kojima je istekao rok mogu uništiti u skladu sa zakonom i strogim pravilima nalazi u Beču. Iz IZJZ RS tada je potvrđeno za naš list da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada, te da je u toku javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada u koji spadaju i vakcine.

To praktično znači da će firma koja pobijedi na javnom pozivu IZJZ-a, vakcine kojima je istekao rok voziti na uništavanje u zemlju koja ih je donirala, a sve to će biti plaćeno budžetskim novcem preko IZJZ.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Duško Ivić kaže da je vlast u Srpskoj odgovorna za to što će biti uništeno 330.000 vakcina.

“Neadekvatno planiranje vakcinacije dovelo je do toga da moramo da uništavamo vakcine. Ne kažem da nije trebalo prihvatiti donirane vakcine, ali treba voditi računa i o tome šta je u donacijama. Moguće da neko svjesno donira neka medicinska sredstva kako bi drugi bili izloženi troškovima uništavanja”, kaže Ivić.

Na pitanje da li smatra da je Austrija to uradila u slučaju vakcina “astra-zeneka”, Ivić kaže da ne želi to da tvrdi.

Poslanik PDP-a i član istog skupštinskog odbora Milan Švraka ne osuđuje vlast zato što je prihvatila donaciju, ističući da je svaka donacija dobrodošla, pogotovo kada je riječ o vakcinama, ali kaže da nije vođena odgovarajuća kampanja o potrebi vakcinacije.

“Nije dovoljno što u uglu TV ekrana stoji vakcinišite se i što je napravljeno nekoliko spotova. Čini mi se da je kampanja vođena pogrešno i da je više usmjerena protiv onih koji su protiv vakcina, umjesto da se vodila kampanja kojom bi se ljudima svakodnevno objašnjavalo zašto je dobro da se vakcinišu”, kaže Švraka.

On dodaje da ne smatra vlast direktno odgovornom ni zato što je vakcinama istekao rok trajanja, pogotovo što je riječ o vakcinama “astra-zeneka”.

“Znamo da je protiv te vrste vakcina vođena globalna kampanja koju ne smatram opravdanom, ali ponavljam da je vlast podbacila u načinu animiranja građana o značaja vakcinacije”, kaže Švraka.

Dozvole
Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, u čijoj nadležnosti je zakonska legislativa o upravljanju otpadom, precizirali su da četiri pravna lica imaju dozvolu za upravljanje medicinskim otpadom.

“To su Opšte bolnice ‘Sveti apostol Luka’ u Doboju i ‘Sveti Vračevi’ u Bijeljini, zatim ‘Eko grup’ iz Banjaluke i ‘Kemokop’ iz Modriče”, navedeno je iz ministarstva.

Slične novosti

Komentari