Home » Vakcinacija medicinara u Domu zdravlja Banjaluka: Više od 500 prijavljenih

Vakcinacija medicinara u Domu zdravlja Banjaluka: Više od 500 prijavljenih

Piše INFO

Vakcinacija medicinskih radnika Doma zdravlja Banjaluka počela je danas.

Kako su kazali u ovoj zdravstvenoj ustanovi, danas će vakcinu protiv virusa korona primiti oko 60 medicinara.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da je ovo istorijski trenutak za ovu zdravstvenu ustanovu. Dodala je da je 536 radnika iskazalo interesovanje za vakcinaciju, dok će 93 medicinara sutra i prekosutra primiti drugu dozu vakcine u Srbiji.

“U prostoru C Službe hitne medicinske pomoći vakcinišu se samo radnici Doma zdravlja Banjaluka, a za građanstvo, kada započne masovna vakcinacija, grad će Banjaluka obezbijediti poseban prostor za vakcinaciju”, kazala je Todorovićeva.

Ona je rekla da je veći broj medicinskih radnika već prebolilo kovid-19, dok je njih 30 trenutno u izolaciji.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, je rekao da ovo predstavlja ogroman iskorak u borbi protiv virusa korona.

“Uzimajući u obzir da je Banjaluka najveći grad u RS, ali i grad sa najvećim brojem pozitivnih lica, ovo predstavlja najveći korak u borbi protiv virusa”, kazao je Zeljković.

Dodao je da apeluju na građane, ali i zdravstvene radnike da prepoznaju značaj vakcinacije. Istakao je da se od sutra građani stariji od 65 godina mogu prijaviti svom porodičnom ljekaru za proves vakcinacije.

“Potom ćemo napraviti spiskove i biće izvršena distribucija vakcine. Očekujemo sljedeće sedmice da prve osobe preko 65 godina starosti prime vakcinu”, naveo je Zeljković.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da nakon završetka vakcinacije medicinskih radnika u bolnicama počinje vakcinacija starijih od 65 godina, ali i roditelja djece koja imaju teža hronična oboljenja ili poteškoće u razvoju.

“Roditelji ove djece će se vakcinisati u Institutu za javno zdravstvo, dok će druga kategorija biti vakcinisana u domovima zdravlja”, rekao je Šeranić.

Prvi je vakcinu danas primio Mladen Šukalo, doktor Doma zdravlja Banjaluka, koji je rekao da je srećan što je imao priliku da se vakciniše.

“Ono što višedecenijskim iskustvom, strukom i znanjem pouzdano znamo je da je vakcina najbolji vid zaštite od određenih oboljenja”, poručio je Šukalo.

Slične novosti

Komentari