Home » Vagner se vratio

Vagner se vratio

Piše INFO

Vagner je objavio da se njihovi borci vraćaju u Ukrajinu “da bi zaštitili interese Rusije”.

Obaveštenje dolazi mesec dana nakon smrti njihovog osnivača Jevgenija Prigožina koji je osporio autoritet Vladimira Putina u ratu.

Neizvesnost visi nad budućnošću privatne vojne kompanije koja je igrala ključnu ulogu u tekućoj borbi Rusije za grad Bahmut u Donjecku i još uvek daje Kremlju pristup resursima u delovima Afrike gde obezbeđuje bezbednost.

Prigožin i neki od njegovih najviših komandanata poginuli su 23. avgusta u avionskoj nesreći koja se smatra odgovorom na njegovu pobunu protiv ruskog vojnog establišmenta dva meseca ranije.

Kremlj je negirao odgovornost za nesreću. Od junske pobune, Kremlj je preuzeo bližu kontrolu nad Vagnerom, čiji borci, kako je Putin rekao, mogu ili da se pridruže ruskoj vojsci ili da odu u Belorusiju.

Na zvaničnom Telegram kanalu Vagnera objavljene su slike vojnika koji drže zastave Rusije i Vagnera ispred autobuske stanice na nepoznatoj lokaciji.

“Vojnici jednog od vodova 1. jurišnog odreda, nakon što su sastavili svoju samostalnu grupu, vraćaju se u zonu sukoba da zaštite interese Rusije i pobede”, navodi se u saopštenju.

“Momci će se boriti u jednom od teških pravaca”, dodaje se u objavi u kojoj se direktno ne pominje Ukrajina niti su dati dodatni detalji o tome kuda će ići.

Takođe se navodi i citat njihovog pokojnog lidera Prigožina koji je rekao: “Kada nas naša zemlja ponovo zatreba, vratićemo se i zaštititi naš narod”.

Slične novosti

Komentari