Home » Uzdrmana Šmitova pozicija

Uzdrmana Šmitova pozicija

Piše INFO

Iako se već dugo govori kako će napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu, učiniti suvišnim Kacelariju visokog predstavnika u BiH (OHR), posljednje informacije idu u prilog tezi o riješenosti da Bosna i Hercegovina postane suvišna.

Kako drugačije objasniti ispunjavanje želja Milorada Dodika o ukidanju ovlaštenja OHR, što ga onda čini suvišnim, u trenutku kada on na sva zvona prijeti secesijom Republike Srpske koju u najnovijoj fazi zove projektom mirnog razlaza, piše Oslobođenje.

Dodik je svoju komisiju za razdruživanje RS od Federacije ozvaničio, a po onome što se može čuti iz dobro obaviještenih krugova u Briselu pri kraju je i projekat oduzimanja ovlaštenja od Kristijana Šmita.

On to zove “razgovorima o usklađivanju OHR i evropskog puta BiH”, ali izvori Oslobođenja kažu da je glavni argument raznih briselskih angelina da bi se s Dodikom sve dogovorilo da Šmit nije svojom intervencijom ojačao izborni integritet?!

Pakleni plan na programu je već naredne sedmice, na sjednici Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIK).

-Nedavni svesrpski sabor, nakon koga je čak i srpski predsjednik Aleksandar Vučić postao tumač Dejtona i vrhovna volja u podjeli imovine, očito nisu dobacili do briselskih vrhova: čak štaviše, čini se zapravo da maske padaju i da je ono Dodikovo obećavanje kako će ga pogurati evropski prijatelji došlo na red. Evropska unija – u svemu posve nejedinstvena – odjednom bi da o OHR govori jednim glasom, onim Johana Satlera koji je već spakovao kofere. Za svaki slučaj. Pod istom krinkom evropskog puta na koji će Dodik u Putinovom šinjelu – piše ovaj medij.

Kako navode, ima zemalja koje ne pristaju na daljnju destabilizaciju Balkana – među njima su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Turska, a od evropskih je najglasnija Holandija. Na Dodikovoj je strani Francuska i čvrsto Italija.

Izvori kažu da Njemačka još nije prelomila, upravo zbog dosta dobrog poznavanja stanja na terenu ali i zbog brojnih “srbijanskih neispunjenih obećanja”.

 

 

Slične novosti

Komentari