Home » Uspešan prvi let rakete Džefa Bezosa sa šest putnika – među njima ćerka prvog američkog astronauta

Uspešan prvi let rakete Džefa Bezosa sa šest putnika – među njima ćerka prvog američkog astronauta

Piše INFO

Svemirska kompanija milijardera Džefa Bezosa “Blu Oridžin” uspešno je danas obavila treći komercijalni let u svemir, a prvi put sa šest putnika.

Raketa, nazvana “Nju Šepard” po američkom svemirskom pioniru Alanu Šepardu, bila je potpuno popunjena kada je danas poletela iz američke države Teksas ka svemiru, a nakon leta koji je trajao desetak minuta, vratila se na Zemlju, prenosi TAS S.

Pored ćerke prvog američkog astronauta, Lore Šepard Čerčil, putnici su bili televizijski voditelj i bivši profesionalni igrač američkog fudbala Majkl Strehan, filantrop Dilan Tejlor, investitor Evan Dik, preduzetnik Lejn Bes i njegov sin Kameron Bes, prema sajtu “Blu Oridžin”, navodi TAS S.

Najstarija ćerka pionirskog američkog astronauta Alana Šeparda, letela je danas do ivice svemira komercijalnom raketom Džefa Bezosa “Blu Oridžin”, 60 godina posle istorijskog suborbitalnog leta njenog pokojnog oca, na samom početku epohe svimirskih istraživanja.

Laura Šepard Čerčli (74) bila je dete kada je njen otac prvi put krenuo u svemir i jedna je od šest osoba koje su poletele u 08.45 ujutro po centralnom američkom vremenu sa lansirnog mesta nadomak ruralnog grada Van Horn u zapadnom Teksasu.

Šestočlana posada je letetela u kapsuli potpuno autonomne svemirske letelice nazvane “Nju Šepard”, dizajnirane da se vine na visinu od oko 106 kilometara i potom se vrati na Zemlju.

Ceo let, od lansiranja do ateriranja trajao je nešto više od 10 minuta, a posada je doživela nekoliko minuta bestežinskog stanja u piku suborbitalnog leta.

Letelica je nazvana po Alanu Šepardu, koji je 1961. godine ušao u istoriju kao druga osoba na svetu i prvi Amerikanac koji je otputovao u svemir na jednom od prvih vasionskih brodova.

Slične novosti

Komentari