Home » Uskoro jeftinije telefoniranje između EU i zapadnog Balkana

Uskoro jeftinije telefoniranje između EU i zapadnog Balkana

Piše INFO

Više od 80 poslanika u Evropskom parlamentu zatražilo je od Evropske komisije da pokrene proceduru za ukidanje rominga u telekomunikacionim uslugama između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Oni su u pismu Ursuli fon der Lajen, predsjednici Evropske komisije, naglasili da je predlaganje kandidature za BiH još jedan dokaz da EU zemlje zapadnog Balkana vidi kao pouzdane partnere i da bi pokretanje koraka ka ukidanju rominga značilo dostizanje još jedne važne etape u odnosima.

“Zato pozivamo Evropsku komisiju da hitno predstavi jasnu mapu puta s ciljem ukidanja naknada za roming između EU i zapadnog Balkana, čime bi proširili područje slobodnog od rominga na korist svih evropskih građana. Vrijeme za djelovanje je sada”, naglašeno je u pismu.

Kao argument za traženje ovih koraka poslanici su podsjetili na govor Fon der Lajenove u Evropskom parlamentu u septembru povodom rata u Ukrajini, kada je sama navela da bi, osim Ukrajini, roming trebalo ukinuti i zemljama zapadnog Balkana, naglasivši da su one zaslužile da profitiraju od nižih tarifa telefonskih razgovora.

“Hitno nam treba jačanje integracija zemalja zapadnog Balkana prema EU, a korak ka tome bi bilo ukidanje barijera rominga. To bi pomoglo ne samo da se smanji raskorak prema EU, nego bi smanjilo dnevne prepreke s kojima se suočavaju građani zemalja zapadnog Balkana koji žive i rade u EU, često daleko od svojih porodica, jer se suočavaju s visokim cijenama telefonskih razgovora”, naglašeno je.

U Regionalnom savjetu za saradnju ističu za “Nezavisne” da pozdravljaju inicijativu evroparlamentaraca i dodaju da se nadaju da će ona dati dodatni podsticaj naporima i aktivnostima na kojima Savjet radi na ovom pitanju.

Naglašavaju da bi na narednom samitu u Tirani moglo doći do narednih koraka ka smanjenju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana.

“Vijeće za regionalnu saradnju usko sarađuje s Evropskom komisijom na smanjivanju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana još od kada je Regionalni sporazum o romingu na zapadnom Balkanu stupio na snagu, a kojim je od jula 2021. godine ukinut roming u našem regionu. Sve je to dio Akcionog plana za kreiranje zajedničkog regionalnog tržišta, za čiju je koordinaciju i podršku regionalnih aktivnosti zaduženo Vijeće za regionalnu saradnju”, kažu oni.

U Evropskoj komisiji su za “Nezavisne” na pitanje o tome šta je do sada urađeno na ukidanju rominga naglasili da je sljedeći korak priprema mape puta za ukidanje rominga između EU i zemalja zapadnog Balkana.

“Ukidanje rominga na zapadnom Balkanu je istorijsko dostignuće saradnje između telekoma, ministarstava i nezavisnih regulatornih agencija u regionu, uz podršku Evropske komisije. To je novi korak u digitalnoj transformaciji regiona”, istakli su oni.

Ukoliko dođe do dogovora o ukidanju rominga, izvjesno je da će se slijediti postupak koji je bio primijenjen u trenutku donošenja odluke o ukidanju rominga u regionu. Prvo bi bila urađena analiza cijena i troškova, nakon čega bi o tehničkim aspektima razgovarali evropski regulatori, telekom operateri i vlade. Poslije postizanja dogovora, došlo bi do postepenog smanjenja cijena za roming i taj period bi vjerovatno trajao godinu i više dana, nakon čega bi tarife bile potpuno ukinute.

Slične novosti

Komentari