Home » UPUTIO OTVORENO PISMO Stevandić traži pomoć od Satlera da BiH dobije vakcine koje je unaprijed platila

UPUTIO OTVORENO PISMO Stevandić traži pomoć od Satlera da BiH dobije vakcine koje je unaprijed platila

Piše INFO

Predsjednik Ujedinjene Srpske i poslaničkog Кluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić uputio je danas otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johanu Satleru u kojem traži pomoć da BiH dobije vakcine koje su već unaprijed plaćene.

Stevandićevo pismo prenosimo u cjelosti:

Pišem vam ovo ne samo kao predsjednih Ujedinjene Srpske i poslaničkog Кluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, ili šef Tima za praćenje provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Republici Srpskoj, već i kao ljekar koji radi sa pacijentima i poznaje problem pandemije, ali i kao običan građanin.

U stvari, ja Vas molim za pomoć u otklanjanju prepreka za hitno dopremanje vakcina za Кovid-19 u BiH koje su uredno i unaprijed plaćene od strane Vlada Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta.

Razlog zašto pišem baš Vama je taj što ste do sada pokazali najveći stepen razumijevanja za brojne probleme u zemlji i što ste se izbalansirano i korektno ponašali u skoro svim situacijama u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od visokog predstavnika, Vi odajete utisak čovjeka koji želi da pomogne ostvarujući komunikaciju sa skoro svim bitnim političkim faktorima i ličnostima u Bosni i Hercegovini. I da budem krajnje otvoren, smatram da imate i položaj i autoritet u Evropskoj Uniji koji možete iskoristiti ovom prilikom na čemu bi Vam svi mi bili nemjerljivo zahvalni. Moja malenkost i više od toga.

Poštovani, ja Vam pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću, tvrdim da se u Republici Srpskoj u ovom momentu može prihvatiti i skladištiti najmanje 500.000 Fajzerovih vakcina i da je ispunjenost tehničkih i stručnih uslova za to na najvišem evropskom nivou.

Vjerovatno je slično i u FBiH, ali i prethodni podatak jasno govori da imunizacija po Кovaks sistemu kasni bez krivice domaćih institucija. Takođe je vrijedan podatak da je saradnja institucija Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta tokom cijele pandemije na visokom nivou.

Obrazloženja koja su se pojavila sa ciljem da se opravdaju kompanije kojima je uplaćen novac, a vakcine nisu isporučene, su neistinita, cinična i licemjerna.Još jednom Vas najljepše molim da upotrijebite Vaš nesporni autoritet i dobru volju u plemenitoj misiji zaštite zdravlja svih naših građana, odnosno ukupnog stanovništva u zemlji.

Ne pišem ovo okrenut isključivo Republici Srpskoj, čija je Vlada uspjela da nabavi vakcine i počne imunizaciju stanovništva, već posvećen zdravlju i dobrobiti svakog građanina i pripadnika svih naroda u BiH. Takođe smatram da je paralelna imunizacija naših građana sa građanima svih Evropskih zemalja ujedno najbolja i za evropski interes.

Slične novosti

Komentari