Home » Upozorenje građanima zbog najavljenog toplotnog talasa

Upozorenje građanima zbog najavljenog toplotnog talasa

Piše INFO

Uprava civilne zaštite Republike Srpske savjetuje građane da, zbog najavljenog toplotnog talasa, rashlađuju prostorije, izbjegavaju fizičke aktivnosti, boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i da uzimaju više tečnosti.

Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju u ljetnjim mjesecima i najavljenim vremenskim uslovima – saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena Celzijusova tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusova tokom noći.

– Ovo je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, lica starija od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Bitno je i izbjegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10.00 do 17.00 časova – navodi se u saopštenju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju građane da se u najtoplijem dijelu dana ne naprežu fizički, da se rashlađuju vodom i da ne ostavljaju djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Građanima se preporučuje da redovno unose tečnost, prije svega vodu, da ne konzumiraju alkohol, smanje unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića i izbjegavaju hranu sa visokim sadržajem proteina.

U saopštenju se građani pozivaju da potraže pomoć ako osjete vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite navode da će pratiti situaciju u kontaktu sa nadležnim lokalnim službama.

Slične novosti

Komentari