Home » Ukrajinci upali u zgrade Kijevsko-pečerske lavre

Ukrajinci upali u zgrade Kijevsko-pečerske lavre

Piše INFO

Pripadnici ukrajinske policije blokirali su tri zgrade Kijevsko-pečerske lavre, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

Kako se navodi, pripadnici ukrajinske policije počeli su upad u prostorije gde živi deo monaha i hodočasnici.

“Upravo je u toku upad u zgrade br. 54, 57 i 58 lavre. Kako je saopšteno iz Kijevsko-pečerske lavre, policija je blokirala navedene zgrade. Već su polomili brave i upali u zgradu br. 57. U ovim zgradama žive ne samo hodočasnici, već i deo bratstva Kijevsko-pečerske lavre“, navodi se u saopštenju UPC na telegram kanalu.

Ranije je Savez pravoslavnih novinara objavio da su na zgradi gde se nalaze konaci Kijevsko-pečerske lavre isečene brave, a policija je upala unutra sa automatima.

Prethodno su izvori upoznati sa situacijom izjavili za Sputnjik da je sud u Kijevu prihvatio tužbeni zahtev državnog kompleksa protiv Kijevsko-pečerske lavre da otkloni prepreke za korišćenje imovine Kijevsko-pečerske lavre, a da se monasi UPC nakon toga mogu iseliti.

Pravni zastupnici kompleksa izjavili su na sudu da monasi nemaju osnova da borave i žive u manastirskim prostorijama. Istovremeno, advokat UPC, protojerej Nikita Čekman rekao je da je za mnoge monahe manastir jedino i stalno mesto življenja.

Advokat je današnju sudsku odluku nazvao jednom od najsramotnijih u istoriji Ukrajine. Ranije je Privredni sud u Kijevu takođe odbacio zahtev manastira UPC da se poništi raskid ugovora o zakupu prostorija.

Ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi “kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima “antiukrajinskog delovanja“.

Slične novosti

Komentari