Home » Ukrajinci kažu da je teroristički napad u Moskvi isplanirao Kremlj da podstakne antiukrajinsku histeriju

Ukrajinci kažu da je teroristički napad u Moskvi isplanirao Kremlj da podstakne antiukrajinsku histeriju

Piše INFO

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine kazalo je da je teroristički napad u Moskvi planirana provokacija Kremlja da podstakne antiukrajinsku histeriju.
Nakon pucnjave, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitro Medvedev pomenuo je Ukrajinu u svojoj objavi, napominjući da “ako se utvrdi da su teroristički napad počinili teroristi režima u Kijevu, onda moraju biti pronađeni i nemilosrdno uništeni”.
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u odnosu na to naglašava da je pucnjava u Crocusu planirana provokacija Kremlja kako bi se dodatno raspirila antiukrajinska histerija u ruskom društvu. Također, prema riječima diplomata, Kremlj želi povećati mobilizaciju među građanima i diskreditirati Ukrajinu u očima međunarodne zajednice.

Iz SAD-a su vrlo brzo nakon što se dogodio napad objavili kako Ukrajinci nisu krivi za počinjeni terorizam.

Ministarstvo je kazalo da ruski režim ima “dugu istoriju krvavih provokacija poput terorističkog napada na Kaširski autoput 1999. godine”.

“Ne postoje crvene linije za Putinovu diktaturu. Spremna je da ubija svoje građane u političke svrhe, kao što je tokom rata protiv Ukrajine ubila hiljade miroljubivih Ukrajinaca usljed raketnih napada, artiljerijskog granatiranja i torture”, ističu u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine.

Ranije je i Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine navela da je teroristički napad u muzičkom centru u blizini Moskve namjerna provokacija ruskih specijalnih službi po nalogu šefa Ruske Federacije Vladimira Putina.

Uveče 22. marta nepoznate osobe u kamuflaži otvorile su vatru u koncertnoj dvorani muzičkog centra Crocus City Hall u predgrađu Krasnogorsku kod Moskve. Kasnije je tamo izbio požar usljed eksplozija.

Od posljedica terorističkog napada poginulo je oko 40 ljudi, a više od 100 je povrijeđeno.

Slične novosti

Komentari