Home » Ukrajina pobjednik Evrovizije

Ukrajina pobjednik Evrovizije

Piše INFO

Predstavnici Ukrajine, orkestar “Kaluš”, pjesmom “Stefanija”, ovogodišnji su pobjednici Pjesme Evrovizije sa 631 poenom, a najviše su dobili glasova od publike, 439, što ih je dovelo na prvu poziciju.

Oni su tako prestigli predstavnike Velike Britanije, koji su bili u vođstvu nakon glasanja žirija.

Na kraju, Velika Britanija je bila druga, a pjesma Sema Rajdera “Space Man”, imala je 466 bodova.

Predstavnica Srbije Konstrakta, s pjesmom “In corpore sano”, završila je na petoj poziciji, sa ukupno 312 bodova. Ona je osvojila 87 bodova od žirija, dok je publika Srbija dala velikih 225.

Ana Ðurić Konstrakta nastupila je večeras pretposljednja, pod rednim brojem 24 u finalu takmičenja za pjesmu Evrovizije u Torinu.

Međutim, ona je usred izvođenja numere “In Corpore Sano” doživjela peh, o kom se uveliko priča na društvenim mrežama.

Naime, njoj je ispala bubica na polovini numere, a uspjela je da ostane pribrana, pa je bez problema otpjevala bez greške do kraja.

Inače monitoring izvođačima služi da na velikoj sceni mogu da čuju pravovremeno aranžman zbog odbijanja zvuka kako bi bili u ritmu i intonaciji.

Konstrakta i njena ekipa su originalnim konceptom pesme “In corpore sano”, koja je po formi najbliža tetarskom kabareu, isprovocirali publiku da aplaudira sa njima u ritmu stiha: biti, biti, biti zdrava…

Predstavnici Srbije ispraćeni su ovacijama sa scene.

Njemačka je jedina ostala bez bodova žirija, a od publike je dobila šest.

Iako je do 2008. godine važio ustaljeni sistem glasanja po kom su o pobjedniku Evrovizije odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, “nepravednog susjedskog dodjeljivanja glasova”.

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobjedniku Evrovizije odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmjeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumijeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smiju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

I dok se se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promijenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija.

Inače, Na osnovu glasova članova žirija se stavlja spisak bodova žirija na tradicionalan evrovizijski način, tako što deset najboljih pjesama dobija bodove od 1 do 12. Na osnovu rezultata televotinga se sastavlja isti redoslijed bodova, s tim što se ovi bodovi saopštavaju grupno – za svaku državu onoliko koliko je dobila od svih država učesnica zbirno.

Ukoliko se desi da dvije pjesme imaju isti broj glasova, prednost ima ona koja je dobila više bodova od strane publike.

Slične novosti

Komentari