Home » UIO BiH poništio konkurs za kupovinu objekta

UIO BiH poništio konkurs za kupovinu objekta

Piše INFO

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poništila je javni konkurs za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji UIO u Banjaluci, i objekta za smještaj zaposlenih u Regionalnom centru UIO u Banjaluci, a razlog za ovu odluku je previsoka ponuda od strane Grand Trade, koji je za svoj objekat u centru najvećeg grada u Srpskoj tražio više od 98 miliona KM.

Ova informacija potvrđena je “Nezavisnim novinama” iz UIO BiH, a to praktično znači da zasad nema ništa od kupovine zgrade Grand Trade, koja je u vlasništvu banjalučkog biznismena Mila Radišića, koji je i jedini poslao ponudu Upravi.

“Podsjećamo, 13. decembra 2023. godine UIO je raspisla javni oglas na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera…), ponuđač dostavio ponudu u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora dostavljena ponuda u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om”, podsjetili su iz Uprave na ponudu Radišićeve firme.

Dalje su naveli da je nadležna komisija pri UIO BIH izvršila evaluaciju ponude, pregleda objekat i utvrdila da je pristigla ponuda imala svu traženu dokumetaciju iz oglasa, kao i da ponuđeni objekat ispunjava sve tražene uslove propisane oglasom. Međutim, problem je bila cijena od gotovo 100 miliona KM koju je tražio Radišić.

“Imajući u vidu da je u Budžetu UIO za nabavku/kupovinu pomenutog objekta u Banjaluci raspoloživ iznos od 67.500.000,00 sa PDV-om, komisija je dala prijedlog da se zbog nedovoljnog iznosa sredstava za realizaciju predmetnog javnog oglasa, isti poništi u cjelosti, pa je u skladu s tim donesena i odluka o poništenju oglasa”, pojasnili su za “Nezavisne novine”.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, tačnije Glavna kancelarija u Banjaluci, još od 2007. godine pokušava riješiti problem smještaja zaposlenih.

Početna ideja išla je ka tome da se kupi zemljište i da se gradi objekat, ali nisu uspjeli naći rješenje sa banjalučkom Gradskom upravom.

Nakon toga, navode iz ove institucije, Savjet ministara BiH je donio Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izmjena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci.

“Do danas je UIO u čak pet navrata pokušala da kupi gotov objekat u Banjoj Luci (uključujući i ovaj zadnji pokušaj), međutim i ovi postupci su bili bezupješni. Tako službenici koji rade u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka nastavljaju raditi u iznimno lošim uslovima za rad”, poručili su iz Uprave.

Slične novosti

Komentari