Home » U Sjevernoj Koreji “napeta” situacija u vezi s hranom, Kim Jong-un se izvinio građanima

U Sjevernoj Koreji “napeta” situacija u vezi s hranom, Kim Jong-un se izvinio građanima

Piše INFO

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un rekao je na plenarnom sastanku Radničke partije Koreje da bi se zemlja mogla suočiti s “napetom” situacijom u vezi s hranom zbog pandemije koronavirusa i poplava koje su pokrenuli tajfuni.

Kako prenosi AP, sjevernokorejski lider pozvao je visoke zvaničnike ove zemlje da pronađu načine za jačanje poljoprivredne proizvodnje.

“Situacija u vezi s hranom sada postaje napeta, jer poljoprivredni sektor nije ispunio plan proizvodnje žitarica zbog štete od tajfuna prošle godine”, rekao je Kim tokom sastanka centralnog odbora Radničke stranke.

Pandemija koronavirusa pogoršala je i prehrambenu krizu Sjeverne Koreje, jer je granica zemlje s Kinom zatvorena kako bi se spriječilo širenje zaraze. Kina je glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje.

Kim je navodno rekao članovima stranke da će produžiti ograničenja zaključavanja zbog “produžene prirode” pandemije.

Sjevernokorejsko rukovodstvo ranije je tvrdilo da zemlja nije imala nijedan slučaj koronavirusa, ali stručnjaci kažu da je to vjerovatno lažno.

Sjeverna Koreja ima lošu medicinsku infrastrukturu i nedostatak lijekova, a analitičari kažu da bi izbijanje epidemije nanijelo strahovitu štetu državi.


Tokom ogromne vojne parade u Pjongjangu prošle godine, Kim se izvinio sjevernokorejskom narodu što se nije adekvatno bavio nacionalnim izazovima poput pandemije.

Što se tiče sjevernokorejske ekonomije, ukupna industrijska proizvodnja porasla je za 25% u odnosu na isti period prošle godine, međutim zemlja se nastavlja boriti pod sankcijama koje su SAD i UN uvele zbog kontroverznih nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Kim je pozvao stranačke zvaničnike da tokom plenarnog sastanka razgovaraju o tome kako bi se zemlja trebala nositi s “trenutnom međunarodnom situacijom”.

Slične novosti

Komentari