Home » U Semberiji počela sezona krpelja

U Semberiji počela sezona krpelja

Piše SAVA Media

Vremenski uslovi ovog proljeća, česta smjena kišnih i sunčanih dana, pogoduju razvoju insekata i parazita. Po zdravlje ljudi i životinja najopasniji su krpelji, a najaktivniji su od aprila do kasne jeseni.

Među najugroženijim su djeca i osobe koje najviše vremena provode u prirodi, ali malo je onih koji se u životu bar jednom nisu suočili sa ujedom krpelja. Ljekari i veterinari savjetuju oprez. Krpelja u Semberiji ima mnogo. U Hitnoj službi Doma zdravlja u Bijeljini tokom aprila dnevno su se javljala po dva-tri pacijenta sa ubodom. S obzirom na to da ubod ovog insekta može na ljude da prenese opasna oboljenja, poput lajmske groznice, pacijentima je nophodna ljekarska pomoć. Bolesti Stručnjaci kažu da situacija nije alarmantna, ali apeluju na oprez. Infektolog u Opštoj bolnici “Sveti Vračevi” Aleksandra Radojičić upozorava da je veoma bitno na vrijeme uočiti krpelja i blagovremeno preduzeti mjere. – Lajmska borelioza je bolest koja ide u tri stadijuma. U prvom, koji nastaje nakon ujeda krpelja,u roku od tri do 30 dana, a najčešće između sedmog i 14. dana javlja se crvenilo na koži. Ono je karakteristično jer ima tamnije crvene rubove, a u unutra je svjetlija boja. U tom stadijumu je bolest izlječiva. Terapija antibioticima traje 21 dan i ne ostavlja nikakve posljedice po zdravlje. Drugi stadijum se javlja nakon dvije do četiri godine i on imitira jako puno drugih neuroloških i imunoloških oboljenja, što predstavlja problem u dijagnostici. Treći stadijum izaziva probleme sa centralnim nervnim sistemom, ali se i on može držati pod kontrolom – kaže Radojičić. Ona apeluje da se svi građani koji uoče krpelja jave najbližem doktoru koji će ga izvaditi i tako spriječiti bilo kakve komplikacije. Ona upozorava građane da budu oprezni, jer se krpelji nalaze na travi, drveću i da je održavanje zelenih površina dobra prevencija. Kućni ljubimci Podaci veterinarskih ambulanti u Bijeljini potvrđuju da je svake godine sve više kućnih ljubimaca kojima odstranjuju krpelje, ali i sve više onih koji su prenosnici Lajmske bolesti.

Apeluju na vlasnike životinja da preduzmu neophodne mjere i zaštite ih. Doktor veterinarskih nauka Srđan Pantić upozorava da krpelji i na pse i mačke prenose bolesti, pa ih je vrlo važno zaštititi pravilno, na vrijeme i efikasno. – Prevencija je najbolji vid zaštite. Mnogo je teška i neizvjesna terapija ovih oboljenja, psi prolaze kroz bolna stanja koja znatno oštećuju kvalitet života – kaže Pantić. On dodaje da vlasnik životinja veterinara treba da upozna kakav je život psa, koliko je aktivan, koliko i kuda se kreće, kakav mu je kvalitet života, kako bi se izabrao preparat koji će najbolje da zaštiti psa u tim njegovim uslovima. – Nema jeftine, a sigurne zaštite. Lovačkim psima je potrebniji mnogo jači preparat, nego, naprimjer, kućnim psima koji ipak žive u kontrolisanim uslovima. Dužina trajanja preparata zavisi i, recimo, od toga koliko se pas često kupa. Postoje ogrlice, kapi, preparati raznih proizvođača, a i cijene su različite. Vjerujem da vlasnici kućnih ljubimaca nastoje izabrati najbolje – kaže Pantić. Istraživanja Nedavna istraživanja koja je objavio Institut za medicinska istraživanja u Beogradu potvrdila su da su čak od 15 do 25 odsto krpelja prenosioci lajmske bolesti, ali da to ipak zavisi od godišnjeg doba i lokacije. S obzirom na to da su usljed klimatskih promjena posljednjih decenija zime kod nas blage stručnjaci savjetuju da se tokom cijele godine preduzimaju mjere zaštite od ovih parazita.

Slične novosti

Komentari