Home » U PDP Istekao rok koga je Predsjedništvo dalo radnoj grupi, a prijedloga kandidata za Banjaluku i dalje nema

U PDP Istekao rok koga je Predsjedništvo dalo radnoj grupi, a prijedloga kandidata za Banjaluku i dalje nema

Piše INFO

Iako je Predsjedništvo PDP još 22. februara zadužilo najuže rukovodstvo stranke da u roku od 15 dana (do 8. marta) predloži Gradskom odboru partije u Banjaluci kandidata za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj, to se još nije desilo.

Radna grupa koja bi trebalo da izađe sa imenom/imenima kandidata mogla bi da se sastane u naredna tri dana.

Zbog toga, postoji “zid ćutanja” u PDP, jer ni Branislav Borenović, predsjednik stranke, niti bilo ko od potpredsjednika, a koji dolaze iz Banjaluke, nije želio komentarisati aktuelnu situaciju niti govoriti o potencijalnim kandidatima, pišu Nezavisne novine.A ova tema, podsjećanja radi, izazvala je veliku buru unutar Gradskog odbora PDP u Banjaluci, a sve je kulminiralo vebralnim sukobom nakon što je Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banjaluke, rekao da ima podršku svih gradskih odbora da se ponovo kandiduje za gradonačelnika, što su demantovali Igor Crnadak i Milko Grmuša.

Kako bi smirili situaciju, Predsjedništvo stranke je donijelo odluku da ubrza proceduru sa kandidatom u Banjaluci (obično se na kandidature čeka do maja), te je zadužilo Branislava Borenovića, lidera PDP, četiri potpredsjednika Igora Crnatka, Miru Pekić, Draška Stanivukovića i Milka Grmušu, te Mladena Ivanića, počasnog predsjednika PDP, da predlože imena kandidata za gradonačelnika Banjaluke u roku od 15 dana.

Međutim, kao što smo i naveli na početku ovog teksta, radna grupa u kojoj su pomenuti funkcioneri PDP nije održala nijedan sastanak, ali prema riječima predsjednika PDP, sve ide dogovorenom dinamikom.

–Ovih dana će biti sastanak radne grupe, koja će dostaviti svoj stav Gradskom odboru Banjaluka, koji po Statutu PDP utvrđuje kandidata i predlaže Predsjedništvu partije na potvrđivanje – kaže Borenović.

On dodaje da je sve to standarna procedura sa svim (grado)načelničkim i odborničkim listama za lokalne izbore koji bi trebalo da budu raspisani početkom maja, kada počinju teći rokovi i hodogram za lokalne izbore koji su planirani za 6. oktobar.

Crnadak: Ne komentarišemo javno
Dok se Borenović poziva na stranački Statut, Igor Crnadak, potpredsjednik stranke, jasno je poručio da je Glavni odbor stranke dogovorio da se situacija u Banjaluci ne komentariše javno.

–Po našim zaključcima od 22. februara, mi ne komentarišemo javno tok ovog procesa u okviru kojeg ćemo doći do kandidata. Neću davati izjave, a samo mogu potvrditi da će radna grupa dati prijedlog i da će se ona sastati vrlo brzo – naveo je Crnadak.

Grmuša: Stojim iza svega što sam rekao

Da se ništa nije promijenilo od sjednice Glavnog odbora, Nezavisnim je potvrdio i Milko Grmuša, jedan od četiri potpredsjednika PDP i koji dolazi iz Banjaluke.

Uoči sastanka radne grupe on navodi da i dalje stoji pri svojim ranijim stavovima, a u kojima je, podsjetimo, poručio da je Banjaluci potrebno da njom ne vladaju tajkuni kao i novo rukovodstvo koje će ispunjavati ono što obeća.

-Ja stojim iza svega što sam ranije rekao, na narednim sastancima ćemo vidjeti šta i kako. Ne bih da više komentarišem – rekao je Grmuša.

“Neće biti nekih većih turbulencija”
Ime kandidata nema ni Mira Pekić, takođe jedan od potpredsjednika stranke. Sačekaće, kaže, sastanak radne grupe, ali želi da vjeruje da na tom sastanku “neće biti nekih većih turbulencija”.

-Vjerujem da neće biti neke veće problematike od one koju smo ranije vidjeli. Nemam nikakvu odluku, što se mene tiče, poštovaću odluku partije o kandidatu – dodala je Pekićeva.

Ivanić: Neću odlučivati
A iako je Predsjedništvo PDP tražilo i od Mladena Ivanića, počasnog predsjednika stranke, da se izjasni o Banjaluci, on kaže da ne učestvuje u kadrovskim stvarima.

-Više puta sam rekao da ne učestvujem u tim kadrovskim stvarima jer sam se povukao iz vrha partije. Biću na sastanku tokom vikenda, ali neću odlučivati – rekao je Ivanić.

Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković očigledno ne čeka na stav stranke. On je juče ponovio da, ne samo da će biti kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima u oktobru, nego da će ponovo biti gradonačelnik Banjaluke.

Slične novosti

Komentari