Home » U Institutu za javno zdravstvo tvrde: U Srpskoj još nema novog podtipa virusa korona

U Institutu za javno zdravstvo tvrde: U Srpskoj još nema novog podtipa virusa korona

Piše INFO

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir izjavila je Srni da u Srpskoj još nema novog podtipa virusa korona – kraken, za koji naučnici pretpostavljaju da je više zarazan od drugih sojeva jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za ćelije.
Ona je pojasnila da taj virus predstavlja mutaciju omikrona, trenutno dominantnog soja virusa korona u svijetu.

“Riječ je o rekombinantnoj mutaciji što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podtipova korona virusa”, pojasnila je Vukmirova i dodala da naučnici za sada pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sistem od drugih podvarijanti omikrona.

Vukmirova je ukazala da je ovaj podtip virusa korona najzarazniji od svih dosadašnjih i trenutno se procjenjuje da ima veliki napredak u rastu u odnosu na prethodno cirkulišuće sojeve u Sjevernoj Americi /109 odsto/ i Evropi /113 odsto/, iako su te procjene značajno neizvjesne.

“Procjenjuje se da je više od 40 odsto infekcija u SAD uzrokovano sojem XBB.1.5, što ga čini dominantnim podtipom u ovoj zemlji”, navela je Vukmirova.

Ona je napomenula da postoji rizik da bi ova varijanta mogla imati sve veći efekat na broj slučajeva virusa korona u EU, ali ne u mjesecu koji slijedi jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim nivoima u Uniji.

“Postoje rane naznake u SAD da XBB.1.5 nije smrtonosniji od drugih mutacija omikrona”, navela je Vukmirova.

Vukmirova je rekla da zaražena lica, uglavnom, imaju simptome slične prehladi, kao što su curenje iz nosa, grlobolja, kašalj i začepljenost, ali je manja vjerovatnoća da će imati neke ozbiljnije simptome kao što su visoka temperatura, gušenje, različite komplikacije i bolničko liječenje.

“To se posebno odnosi na lica koja su u potpunosti primila vakcine i/ili imaju već postojeći imunitet izgrađen od preležane infekcije kovida u prošlosti”, istakla je Vukmirova.

Slične novosti

Komentari