Home » U Federaciji BiH problematična otplata kredita od skoro milijardu KM

U Federaciji BiH problematična otplata kredita od skoro milijardu KM

Piše INFO

Građani i kompanije u Federaciji BiH imaju problema s otplatom skoro milijardu maraka kredita! Tačnije, kreditni portfolio u nivou kreditnog rizika 3, kako Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) zvanično karakterizira nekvalitetne kredite, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, iznosi 982,9 miliona KM.

Kako u odgovoru za Klix.ba objašnjavaju iz FBA, to je 6,4 posto od ukupnog kreditnog portfolija.

“Od ukupnih kredita plasiranih pravnim osobama, na nekvalitetne kredite odnosi se 543,8 miliona KM ili 6,8 posto, dok za sektor stanovništva nekvalitetni krediti iznose 439,1 milion KM ili 6 posto ukupnih kredita plasiranih stanovništvu”, objasnili su u agenciji.

Kako dodaju, u 2020. godini pokazatelji kvaliteta kredita u oba sektora blago su poboljšani u odnosu na prethodne godine. U tom kontekstu navode moratorije na otplatu kredita koji su lani, nakon izbijanja pandemije koronavirusa, ponuđeni građanima.

“Odlukom o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19 propisane su mjere olakšica otplate kreditnih obaveza klijenata. Odlukom je propisano da su se zahtjevi za primjenu posebnih mjera mogli podnositi bankama do 31.12.2020. godine, s najdužim trajanjem od 6 mjeseci za moratorij i 12 mjeseci za “grace” period. Navedeno upućuje da rizik rasta nekvalitetnih kredita uzrokovan pandemijom COVID-19 može biti povećan u 2021. godini, a ukoliko bi izostao očekivani oporavak privrede”, objasnili su u Agenciji.

Na pitanje koliko je građana koristilo ili koristi moratorij, u FBA navode da izloženosti obuhvaćene nekom od posebnih mjera u ukupnim kreditima s 31.12.2020.godine imaju učešće od 6,7 posto.

U segmentu stanovništva radi se o učešću od 1,8 posto u ukupnim kreditima u toj kategoriji, dok 11,2 posto u ukupnim kreditima pravnih osoba ima neku od posebnih mjera.

Slične novosti

Komentari