Home » Tužilaštvo BiH traži kućni pritvor za Debevca i Mehmedagića

Tužilaštvo BiH traži kućni pritvor za Debevca i Mehmedagića

Piše INFO

Tužilaštvo BiH danas je od Suda BiH zatražilo da suspendovanom predsjedniku ovog suda Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću bude određen kućni pritvor uz mjere zabrane komunikacije sa svjedocima i oduzimanje putnih isprava.

Tužilac Feđa Fejzagić rekao je da se za obojicu optuženih predlažu iste mjere s ciljem okončanja istrage.

Prema njegovim riječima, kućni pritvor znači zabranu napuštanja porodičnog doma, a zatražena je i zabrana sastajanja i komunikacije sa osumnjičenima i svjedocima zbog bojazni uticaja Debeveca i Mehmedagića na svjedoke.

Fejzagić je rekao da mjere zabrane znače zabranu prilaska osumnjičenih i svjedoka na udaljenosti od 50 metara.

Prema prijedlogu Tužilaštva, osumnjičenima bi bile oduzete putne isprave i onemogućeno izdavanje novih.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo nije iznosilo imena svjedoka na koje se zabrane prilaska i komunikacije odnose, ali je odbrani i sudu dostavilo imena tih lica.

Tužilac je predložene zabrane obrazložio riječima da osumnjičeni imaju sklonost da utiču na svjedoke i prikrivaju dokaze, navodeći da je Mehmedagić i u zatvoru kontaktirao sa određenim svjedocima i tražio sklanjanje dokaza.

  • Istraga još nije okončana i postoji opasnost da se utiče na svjedoke i prikupljanje dokaza – istakao je Fejzagić.

Branilac Debeveca advokat Tatjana Savić rekla je da Tužilaštvo BiH nije iznijelo ništa novo u odnosu na prethodno ročište.

  • Tužilaštvo nema više načina da se pritvor produži pa stoga traži mjere zabrane koje su gotovo iste kao i pritvor, pri čemu za mjesec dana nije provedena nijedna istražna radnja, niti je navedeno šta se planira provesti – navela je Savićeva.

Ona je rekla da nema osnova za najstrože mjere zabrane i dodala da se odbrana slaže sa mjerama zabrane sastajanja sa osumnjičenim i svjedocima.

Savićeva je navela da Debevec zbog sopstvenih i zdravstvenih razloga majke mora da se kreće.

Mehmedagićev advokat Nedim Mulalić rekao je da se slaže sa svim što je iznijela odbrana prvoosumnjičenog i da i njegov branjenik zbog zdravstvenog stanja mora da posjećuje ljekara.

Advokati osumnjičenih su naveli da bi se mjere zabrane mogle odnositi na kretanje mimo Kantona Sarajevo, na šta je reagovao tužilac, istakavši da 90 odsto svjedoka boravi na području Kantona Sarajevo i da se protivi ublažavanju bilo kakvih mjera zabrane.

Prijedlog Tužilaštva za kućni pritvor i mjere zabrane Debevcu i Mehmedagiću, kojima pritvor ističe 15. marta, Sudu je stigao jutros u 11.10 časova.

Sudija Strika najavio je da će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti sutra.

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić su već tri mjeseca u pritvoru, a na teret im stavljena zloupotreba položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje i primanje mita.

Slične novosti

Komentari