Home » Tužilaštvo BiH o nezakonitom snimku: Zaprimili smo dvije krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića

Tužilaštvo BiH o nezakonitom snimku: Zaprimili smo dvije krivične prijave protiv Osmana Mehmedagića

Piše INFO

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom nezakonitog snimanja sastanka glavne tužiteljjice Gordane Tadić i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.

“Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave, protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više krivičnih djela, između ostalog zlouporabe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja”, kažu oni.
Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja financijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama, dodaju oni.

“Tužilaštvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Također, u okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave”, zaključili su oni.

Ranije već saopćeno je iz OSA-e da je pokrenuta procedura vještačenja “nezakonito snimljenog razgovora između generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić”.
Podsjetimo, na snimcima koji traju skoro 90 minuta može se čuti da direktor OSA-e i glavna državna tužiteljica razgovaraju o predmetu “Diploma”, a Mehmedagić iznosi pritužbe na račun tužioca u spomenutom predmetu Olega Čavke. Tokom razgovora dotakli su se brojnih aktuelnih tema i “zakulisnih radnji” određenih osoba. Sastanku je prisustvovala i tužiteljica Ozrenka Nešković.

Slične novosti

Komentari