Home » Turković i Selaković: BiH i Srbija vuku probleme iz prošlosti, no mnogo toga nas veže

Turković i Selaković: BiH i Srbija vuku probleme iz prošlosti, no mnogo toga nas veže

Piše INFO

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je danas zvaničnu dvodnevnu posjetu našoj zemlji sastankom sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, na kojem se najviše razgovaralo o jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Turković se nakon sastanka obratila novinarima iskazavši na početku zahvalnost Srbiji za pomoć u borbi protiv pandemije.

“I mi smo ponudili pomoć Srbiji tokom pandemije. Vjerujem da će naša saradnja biti intenzivnija u narednom periodu. Veoma smo opredjeljeni da jačamo naše dobrosusjedske odnose, ekonomiju, saradnju, to je interes obje zemlje, tu nema nikakvih dilema, a ne smije biti ni prepreka. Trebali bismo organizirati i zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Ta praksa je postojala i prije i doprinijela bi dodatnom intenziviranju odnosa”, kazala je, između ostalog, Turković tokom svog obraćanja, posebno naglasivši ekonomsku saradnju, jer Srbija je na trećem mjestu kada je su u pitanju vanjskotrgovinski odnosi sa BiH

Nakon ministrice Turković govorio je i njen srbijanski kolega Nikola Selaković, koji je rekao da, uprkos velikim problemima koje vučemo iz prošlosti, postoji mnogo toga što može vezati dvije zemlje.

“Trudili smo se da ono za što smo dali riječ da i ispoštujemo. Potrebno je dodatno jačati ekonomske odnose između Srbije i BiH. Srbija, kako jedan od potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje teritorijalni integritet i ustrojstvo vlasti na onovu tog sporazuma. Zainteresovani smo za stabilnost i mir u regionu. Poštovaćemo svaki dogovor. Razvijajući našu saradnju sa RS-om, želimo tako razvijati i saradnju sa FBiH i BiH”, istakao je Selakov.

Zaključio je da se zemlje Zapadnog Balkana moraju okrenuti jedna prema drugoj i zajedno nastupati na tržištu Evropske unije.

Slične novosti

Komentari