Home » Tri slova koja sve više privlače pažnju investitora

Tri slova koja sve više privlače pažnju investitora

Piše INFO

Ukoliko se pitate šta aukcijska kuća Kristi ima zajedničko sa platformom Tviter, odgovor je jednostavan – obe trguju čuvenim NFT-ovima.

NFT-ovi ili nezamenljivi tokeni (non-fungible-tokens) su sredstva koja mogu biti kupljena ili prodata kao bilo koji drugi vid imovine, ali ne mogu biti zamenjeni. Mogu biti u formi digitalne umetnosti, video-snimaka ili u muzičkoj formi.

Najlakši način da razumete šta su NFT-ovi jeste da ih posmatrate kao vlasnički sertifikat za virtuelnu ili fizičku imovinu.

Ove godine nezamenljivi tokeni su počeli da privlače pažnju brojnih investitora. Kako navodi sajt NonFungible.com, mesečna prodaja NFT-ova dostigla je nivo od 59,2 miliona dolara, a ukupan promet dostigao je cifru 2,6 milijardi dolara, prenosi Biznis.rs.

Aukcijska kuća Kristi u martu je prodala NFT digitalnog umetnika po imenu Beeple za 69 miliona dolara i tako postavila svetski rekord, a potom je osnivač kompanije Tviter Džek Dorsi promovisao NFT svog prvog objavljenog tvita, te su “ptičice” dostigle vrednost od 2,5 miliona dolara, navodi sajt Capital.com.

Neverovatne cifre: Da li je NFT trend koji će se zadržati ili balon koji će pući?

Sve je više kompanija koje svoje poslovanje zasnivaju na NFT-ovima, a generalni direktor NFT grupe House of Kibaa Dorijan Benks izjavio je da će organizacija koju on vodi uskoro biti listirana na berzi.

Međutim, House of Kibaa nije pokrenula rundu finansiranja za izlazak na berzu, već je odabrala direktno listiranje. Prema Benksovim rečima, organizacija čije je primarno poslovanje usmereno na trgovinu NFT-ovima uspela je prošlog meseca da sakupi 2,5 miliona dolara od prijatelja, porodice i nekih investitora, što u kombinaciji sa prodajom NFT-ova vrednom 6,2 miliona dolara znači da ovoj kompaniji nije potrebno dodatno finansiranje.

Kako je izjavio, prihod grupe House of Kibaa od početka godine do sada iznosi 7 miliona dolara, a očekuje da će taj iznos biti premašen sledeće godine.

Slične novosti

Komentari