Home » Tragovi zemljotresa u RS još vidljivi na sve strane

Tragovi zemljotresa u RS još vidljivi na sve strane

Piše INFO

U opštinama u Srpskoj koje su pretrpjele veliku štetu u katastrofalnom zemljotresu koji je u decembru prošle godine pogodio Petrinju oštećenja na objektima i dalje su vidljiva na sve strane, a mještani nestrpljivo čekaju sanaciju.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica, rekao je za “Nezavisne novine” da na objektima još ima tragova zemljotresa.

“Ima, naravno, to su i dalje objekti u ruševnom stanju. Mi moramo kroz rebalans budžeta i odluke skupštine da raspišemo veliki tender, a riječ je o iznosu od oko milion maraka, koliko smo predvidjeli za sanaciju štete”, rekao je Reljić.

Prema njegovim riječima, na osnovu elaborata šteta je podijeljena u tri kategorije, tako da imaju ljudima da izgrade oko 30 novih kuća, a ostalo će biti sanacija krovova, dimnjaka i slično. Treća kategorija su sitnije popravke, poput fugovanja zidova itd.

“Otprilike milion maraka je u pitanju. Trebalo bi da završimo proceduru do kraja godine i da počnemo ljudima sanirati štetu”, naveo je Reljić.

On je istakao da su od prvih, od Vlade RS dobijenih interventnih 100.000 KM, popravljene četiri kuće te su sanirani javni objekti.

“Najveći dio novca odnosi se na donaciju od Vlade Srbije, tim sredstvima ćemo uraditi one krupnije stvari kada se okončaju postupci koji se odnose na javne nabavke. Stanovništvo neće dobiti novac, već građevinski materijal”, kaže Reljić.

Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica, ističe da se od zemljotresa 29. decembra 2020. godine do danas u Kostajnici osjetilo više stotina zemljotresa različite snage.

“Od ukupno 2.858 objekta šteta je utvrđena na njih 937. Tragovi zemljotresa su vidljivi svagdje, a kako vrijeme prolazi, pojavljuje se dodatna štete. Primjer je vodovodna mreža, na kojoj zbog slijeganja tla prouzrokovanog zemljotresom dolazi do čestog pucanja glavnog transportnog voda. Takođe, zbog velikog oštećenja zgrade opštine, Opštinska uprava je iseljena i nalazi se u privremenom smještaju”, ističe Pašić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, stručne komisije obišle su ukupno 2.858 objekata, od čega je na 937 objekta utvrđena šteta i to po kategorijama, pa je tako u kategoriji šest 13 objekata, koji su za rušenje.

Pašić naglašava da ukupna šteta od zemljotresa na području opštine Kostajnica, a po metodologiji globalne procjene, iznosi 9.606.705 KM.

“Skupština opštine Kostajnica usvojila je Elaborat o procijenjenoj šteti po kojem je za sanaciju štete potrebno 16.140.107,84 KM. U toku je izrada pravilnika koji će definisati sva prava i obaveze vlasnika objekata koji su oštećeni u zemljotresu, kada je riječ o iznosu finansijske pomoći za sanaciju i rekonstrukciju od strane opštine”, naveo je Pašić.

Inače, opština Kostajnica potpisala je sporazum sa “Karitasom” Švajcarske o izgradnji najmanje šest stambenih objekata. Vlada Vojvodine donirala je građevinski materijal vrijedan 100.000 evra, koji je podijeljen korisnicima, a Crveni krst Novog Sada i Crveni krst Švajcarske obezbijedili su pomoć za 85 korisnika.

“Vlada Srbije odobrila je pomoć opštini Kostajnica u iznosu od šest miliona KM, od čega će tri miliona maraka biti iskorišteno kao finansijska pomoć mještanima opštine Kostajnica za sanaciju i rekonstrukciju njihovih objekata”, naveo je Pašić.

Štete od decembarskog zemljotresa, podsjetimo, bilo je i u Prijedoru, kao i u Novom Gradu. Pavle Agbaba, predsjednik mjesne zajednice Novi grad u ovoj opštini, istakao je da, iako je prošlo sedam mjeseci od zemljotresa i oštećenja velikog broja objekata, veliki broj sugrađana mu se žalilo da nije dobio nikakva sredstva za sanaciju kuća i pomoćnih objekata.

“Naročito je razorno bilo u selu Dobrljin i okolini prema Kostajnici. To su ruralni dijelovi opštine i neophodna je što brža finansijska intervencija kako bi ljudi nastavili normalan život. Određeni broj njih brine za sigurnost svojih porodica, čak imam informaciju da je i nekoliko privrednih subjekata oštećeno te da je sam proces proizvodnje upitan u daljem periodu”, kazao je Agbaba, dok nam se opštinski načelnik Miroslav Drljača nije javljao na pozive.

Golić: Početi od najugroženijih

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kostajnica Nikolom Janjetovićem te izjavila da će to ministarstvo Kostajnici pomoći u izradi pravilnika koji će definisati sva prava i obaveze vlasnika objekata koji su oštećeni u zemljotresu, kada je riječ o iznosu finansijske pomoći za njihovu sanaciju i rekonstrukciju.

“Imajući u vidu da je u proteklom periodu urađena kategorizacija i procjena svih objekata koji su oštećeni u zemljotresu i koje je potrebno sanirati ili rekonstruisati, predlažem da počnete od onih najugroženijih, kako bi se njihovim vlasnicima što prije obezbijedio krov nad glavom”, poručila je Golićeva.

Janjetović je podsjetio da je opština Kostajnica dobila pomoć od Srbije u iznosu od oko šest miliona maraka, koja će, između ostalog, poslužiti i za sanaciju objekata.

“Oko tri miliona KM biće iskorišteno kao finansijska pomoć mještanima opštine Kostajnica za sanaciju i rekonstrukciju njihovih objekata”, precizirao je Janjetović.

Slične novosti

Komentari