Home » “Topli obrok nije ukinut nego uračunat u platu” Ministar naljutio Sindikat uprave i potpredsjednika NSRS

“Topli obrok nije ukinut nego uračunat u platu” Ministar naljutio Sindikat uprave i potpredsjednika NSRS

Piše INFO

Na koji način će se urediti pitanje obračuna isplate naknade za topli obrok stvar je zakonodavne politike uređivanja ovih odnosa, a Vlada nije nadležna da uvodi, oduzima ili da vraća pravo na topli obrok pojedinim kategorijama radnika čija su prava i obaveze regulisana posebnim zakonima.

Tako glasi odgovor ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Duška Milunovića, na pitanje potpredsjednika Narodne skupštine, Milana Petkovića: „Da li Vlada ima u planu da vrati pravo na topli obrok radnicima koji su zaposleni u javnoj upravi, a to se odnosi na prosvjetu, na policiju, zaposlene u Vladi i vladinim institucijama“.

Mada je Petković naglasio da „neće biti zadovoljan ukoliko dobije odgovor da je prethodnim zakonskim rešenjem ovaj topli obrok uvršten u primanje“, ministar je, kao u inat, odgovorio upravo to: „Navedenoj kategoriji radnika nije oduzeto pravo na topli obrok, nego je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i posebno se ne iskazuje“.

U opširnom odgovoru na poslaničko pitanje ministar Milunović citira sve relevantne odredbe zakona koji regulišu ovu ovlast, pa čak i Ustav Srpske. Ministar podsjeća da zakoni o platama zaposlenih u javnim službama, u organima uprave, u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u oblasti kulture, u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u institucijama pravosuđa Republike Srpske propisuju da je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i da se ne može posebno iskazivati.

Ustav Republike Srpske ne poznaje ograničenja u pogledu nadležnosti zakonodavca da sistemskim ili posebnim zakonima reguliše pravo na platu po osnovu rada i utvrđivanja načina na koji će se određivati plate, niti elemente koji čine platu, a propisivanje na način da je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i da se ne može posebno iskazivati je u granicama ustavnog ovlašćenja zakonodavca iz tačke 12. Amandmana XXXII na Ustav RS kojim je zamijenjen član 68. Ustava – navodi se u odgovoru Ministarstva.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, tvrdi da je Duško Milunović „najgori ministar rada u istoriji RS“ jer „nikada nije bilo tolikog kršenja radničkih prava kao u njegovom mandatu, dok on ćuti“.

– Ako bi radnicima isključili iz plate topli obrok i regres, skoro 60 odsto njih u javnoj upravi ne bi imali ni najnižu zagarantovanu platu! Čistačica koja čisti kabinet premijera ima 540 KM, ako od toga odbijete 140 KM toplog obroka i dvanaestinu regresa, ona ima 350 KM, što je 190 maraka manje od najniže plate. Dakle, Vlada većini svojih radnika isplaćuje platu manju od garantovane. Samim tim prosječna plata u RS nije onolika koliko oni tvrde da jeste, nego je za oko 130 KM manja, jer u taj prosjek ulazi 55.000 radnika koji nemaju topli obrog i regres. Zbog toga smo obavili razgovore sa svim poslaničkim klubovima u NSRS i ponudili novu poresku politiku za oporezivanje rada u RS – kaže Marić za Srpskainfo.

Slične novosti

Komentari