Home » Tokom posjete Sarajevu o nastupu regiona prema Briselu

Tokom posjete Sarajevu o nastupu regiona prema Briselu

Piše INFO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković najavio je da će iduće sedmice posjetiti BiH i istakao da je jedan od razloga za dolazak u Sarajevo zajednički nastup zemalja regiona prema Briselu i u pitanjima od zajedničkog interesa.

Podsjetivši na ozbiljne uspjehe Srbije na ekonomskom i političkom planu, ali i kroz inicijativu “mini-Šengen” predsjednika Srbije, te premijera Albanije i Sjeverne Makedonije, Selaković je rekao da su oni shvatili da će svima biti bolje ako se bude zajednički nastupalo.

– Oni su shvatili da, ako budemo, kao dio regiona, nastupali u određenim pitanjima zajedno, da će nam svima biti bolje, bez obzira na mnoge političke probleme koje vučemo iz istorije. Ali, kada su u pitanju stvari od zajedničkog interesa, hajde da se postavimo zajednički i prema Briselu. To je jedan od razloga moga putovanja sljedeće nedjelje i u BiH, u Sarajevo – rekao je Selaković za TV Prva

On je napomenuo da je Srbija pokazala solidarnost prema svojim susjedima Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH, ali da se na to u EU nije gledalo blagonaklono zašto Srbija “štrči”.

Selaković je rekao da je donacija Srbije vakcina protiv virusa korona ne samo BiH, nego i Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pokazala dobru volju Beograda da se uzdiže reginalna saradnja na značajno viši nivo.

– To pokazuje našu volju da nema poraženih, ni pobeđenih, već da se zajedno svi borimo da pobijedimo ovu pošast koja je snašla čitav svijet, Evropu, pa i ovaj dio Evrope, a to je kovid-19 – rekao je Selaković.

On je istakao da je za zemlje regiona u ovom trenutku zajednički neprijatelj ne samo virus korona kovid-19, nego ima i još niz zajedničkih neprijatelja kao što su siromaštvo, ekonomska nerazvijenost i loš i zastario nivo komunikacije među zemljama u regionu.

Selaković kaže da je, stoga, potrebno uklanjanje barijera koje postoje u jednom malom regionu od 15 miliona stanovnika, koji će nazadovati i postati nevidljiv ako ne shvati da mora da se udružuje i da jedinstveno nastupa.

– Kako da mi razgovaramo sa EU od 500 miliona stanovnika, ako nas ovdje ima 15 miliona? – pita Selaković.

Govoreći i današnjim izborima u Nikšiću, u Crnoj Gori, Selaković je rekao da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja drugih država i da se strogo pridržava tog principa međunarodnog prava, te da je samo zanimaju prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Beograd se ne miješa u izbore u Nikšiću. Za nas su važna prava pripadnika srpskog naroda. Tačka. Ali, postao je unosan sport napasti Srbiju za sve kada imate problem sa samim sobom – rekao je Selaković, komentarišući optužbe iz Crne Gore o miješanju Srbije u nikšićke izbore.

Kada je riječ o hrvatskoj protestnoj noti zbog napada na pojedine pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji na društvenim mrežama, Selaković je ponovio da je to najgluplja i najbesmislenija nota ikada primljena, te posjetio da su u zvaničnim hrvatskim medijima i po društvenim mrežama prisutne prijetnje prema Srbima i uvrede predsjednika Srbije i srpskog naroda, a da hrvatska država na to ne reaguje

Komentarišuići najave u medijima da bi EU trebala da usvoji odluku da se dozvoli ulazak u ovaj blok samo onima koji su vakcinisani vakcinom odobrenom u Uniji, Selaković je rekao da treba sačekati i vidjeti da li će to i zaista da se desi, te dodao da bi takva mjera izazvala razočarenje i dodatnu ozlojeđenost kod građana Srbije.

On je potvrdio da će Srbija obezbijediti svojim građanima da se za dva časa testiraju na virus korona, kao i na antitijela i sa tom potvrdom će moći da putuju.

Povodom dolaska iduće sedmice u Srbiju američkog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera, Selaković je rekao da ne očekuje ništa epohalno, te dodao da je uvjeren da će na Srbiju biti i dalje vršeni pritisci.

Selaković je za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji rekao da je država pokazala svoju snagu i autoritet, te da je uvjeren da će biti sprovedena do kraja, kao i da se treba ispitati da li je bio umiješan i strani faktor.

Slične novosti

Komentari