Home » “To je jasno i osnovcima” Stevandić tvrdi da SDS, PDP i DNS zlonamjerno tumače izmjene Zakona o lijekovima

“To je jasno i osnovcima” Stevandić tvrdi da SDS, PDP i DNS zlonamjerno tumače izmjene Zakona o lijekovima

Piše INFO

Povodom, kako kaže, zlonamjernih tumačenja i kritika koje su u javnosti juče plasirane od strane SDS, PDP i DNS, nakon usvajanja dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u PS BIH, reagovao je šef Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić.

Naglašava da je izmjenom člana 1. ovog Zakona i dodavanjem stava 4. prvi put u zadnjih 20 godina u jednom zakonu na nivou BiH, Vlada Republike Srpske po ovlaštenjima za ugovore međunarodnog karaktera, izjednačena  sa Savjetom ministara BiH, a ista ovlaštenja su dobile i Vlade FBIH, Kantona i Brčko Distrikta. Kako kaže Stevandić, svima je omogućeno direktno pregovaranje i zaključivanje međunarodnih ugovora, bez uslovljavanja i traženja saglasnosti, dok Savjet ministara BiH može svoje druge organe i instutucije ovlastiti za navedena ugovaranja.

Takođe je zadržano pravo Republike  Srpske po članu 66. postojećeg Zakona na interventni uvoz bilo čega potrebnog, a na taj način je Republike Srpska i prva u BiH nabavila vakcije “Sputnjik V”.

– Neznanje i nepoznavanje osnova gramatike o značenju tačke i zareza, a kamo li pravnih uzusa, ne opravdava niti može sakriti lošu namjeru podmetanja i klevetanja u cilju stvaranja negativnih reakcija javnosti prema nama koji smo se izborili za ovu veliku pobjedu. Kako su mnogi mediji slijepi i gluvi na ono što lično ili kao predsjednik Ujedinjene Srpske iznesem i kažem, moram da ovakve stvari pojašnjavam kako laži, koje se svjesno iznose, ne bi stvorile lažnu sliku o nečemu što je važno  za liječenje svih ljudi, ali i za suverenitet Republike Srpske – saopštio je Stevandić.

Kako kaže, sarađujući sa profesorima iz pravnog tima Ujedinjene Srpske i iz institucija RS, on i šef kluba SNSD, dr Snježana Novaković Bursać, pronašli su način da predstavnici RS ne budu optuženi da sprečavaju nabavku vakcina za FBiH, a da pritom zadrže i ojačaju poziciju Vlade Republike Srpske kao nikad do sad.

– Istina je da kolege iz SDS, PDP i DNS, ne samo da nisu došli na kolegijum gdje se tekst usaglašavao, nisu učestvovali u skupštinskoj raspravi, niti su ponudili svoje prijedloge, sugestije i viđenja, a na kraju niko od njih nije ni došao na glasanje. To je  prava je slika njihovog odnosa i prema problemima građana i prema Republici Srpskoj. Iz teksta usvojenog Zakona je sve navedeno potpuno jasno i učenicima osnovne škole – kaže Stevandić.

Naglašava da dodani i usvojeni Stav 4 glasi:

„Za vrijeme trajanja prirodne ili druge nesreće ili vanrednog stanja, ako postoji opasnost brzog i nekontrolisanog širenja zaraze ili je to potrebno zbog zaštite javnog zdravlja stanovništva u Bosni i Hercegovini, Vijeće Ministara BiH, vlade entiteta, kantona i Brčko Distrikta, ili drugi javni organ u Bosni i Hercegovini po ovlaštenju Savjeta ministara uz saglasnost Agencije, može nabavljati sredstva za imunizaciju i liječenje zaraznih bolesti kroz direktne ugovore sa proizvođačima lijekova, te ih uvoziti u Bosnu i Hercegovinu putem i kroz saradnju sa pravnim licima koja su od Agencije pribavila dozvolu za promet lijekova a ispunjavaju zakonske i podzakonske uslove uz promet, skladištenje i distribuciju lijekova, odnosno sredstava za imunizaciju”.

Slične novosti

Komentari