Home » Tadić: Vučić je oživio i produbio Miloševićevo naslijeđe, vlada Srbijom ispiranjem mozgova

Tadić: Vučić je oživio i produbio Miloševićevo naslijeđe, vlada Srbijom ispiranjem mozgova

Piše INFO

Srbija je danas civilizacijski potpuno druga država u odnosu na onu od prije 2012. godine, smatra bivši predsjednik Boris Tadić komentarišući devet godina vladavine Vučićevog SNS-a.

Suštinska razlika je što smo se mi obračunavali s autoritarnim naslijeđem iz Miloševićevog vremena, a Vučić ne samo da je vratio to naslijeđe, već ga je i produbio opasnim elementima totalitarizma, navodi on u intervjuu koji je objavio Nedeljnik.

“Taj pogubni trend se najviše odrazio na polju sistematskog uništavanja političke kulture, koja je u Srbiji tradicionalno veoma krhka. Međutim, u okolnostima takvog sistematskog kulturološkog i duhovnog, ali i ekonomskog siromašenja naših građana, ova vlast je vrlo lako i brzo došla u poziciju da umjesto da upravlja državom, vlada podanicima. Podanicima izloženim jednosmjernom ispiranju mozgova, bilo preko medija koje kontroliše režim ili dijela opozicije i krupnog kapitala”, kaže on.

Posljedica toga je i zastrašujuća asimetrija više ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije, jer je očigledno da pojedine stranke i njihovi lideri također izvlače moć iz povezanosti s krupnim kapitalom, za razliku od većine u opoziciji kojima je time medijski i politički prostor sužen do nivoa neodrživosti, kaže on.

“U takvim okolnostima nije problem samo Vučić, već prije svega dogovor njegovog krupnog kapitala i onog koji mu se ovog trenutka, naizgled, suprotstavlja. Tako možemo doći ne samo u situaciju medijskog duopola, već zakonomjerno tome i političkog. Krupni kapitali, ako ne mogu da pobijede jedan drugog, uvijek imaju tendenciju da nađu zajednički jezik. Ukoliko do toga dođe, a na tom smo putu uveliko, to bi bio konačni kraj politike, koje nema bez slobodne konkurencije i demokratije, koje nema bez istinito i objektivno informisanog građanina”, kaže on.

Dodaje kako SNS-u zamjera “kompletno sistemsko uništavanje temelja srpskog društva i države, dakle-sve”.

“Međutim, najveći problem je u tome što je njihova metodologija vladanja takva da oni ne upravljaju samo svojim glasačima, nego i percepcijom opozicionog glasačkog tijela. Pa tako danas Vučićev režim sofisticiranim propagandnim tehnikama bira za sebe idealne lidere opozicije, upravlja opozicionom medijskom i političkom agendom i dijelom opozicionog javnog mnijenja, a da ono toga nije ni svjesno”, kaže on.

Slične novosti

Komentari