Home » Svjetski mediji traže prekid gonjenja Asanža

Svjetski mediji traže prekid gonjenja Asanža

Piše INFO

SAD trebaju da prekinu krivično gonjenje osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža, objavili su danas vodeći mediji u SAD i Evropi koji su sarađivali sa njim, pozivajući se na pravno na slobodu štampe.
“Ova optužnica postavlja opasan presedan i prijeti da ugrozi američki Prvi amandman i slobodu štampe”, objavili su u otvorenom pismu urednici “Gardijana”, “Njujork tajmsa”, “Monda”, “Špigla” i “Paisa”.

Američke vlasti terete Asanža u 18 tačaka optužnice za špijunažu povodom objavljivanja povjerljivih depeša američke vojske i diplomatije.

Asanžove pristalice tvrde da je on heroj pokreta protiv establišmenta i da je pretvoren u žrtvu zbog pogrešnih poteza SAD, uključujući ratove u Avganistanu i Iraku.

Danas se navršava 12 godina od kada su ovi mediji, u saradnji sa “Vikiliksom”, objavili dijelove preko 250.000 dokumenata do kojih je došao Asanž.

Materijal je dostavio Asanžu američki vojnik Čelsi Mening, a sadržaji su otkrili interni način rada američke diplomatije u svijetu.

Dokumenti su ukazali na “korupciju, diplomatske skandale i špijunske afere na međunarodnom nivou”, navodi se u pismu urednika.

Slične novosti

Komentari