Home » Svjetski mediji o donaciji vakcina Srbije Bosni i Hercegovini

Svjetski mediji o donaciji vakcina Srbije Bosni i Hercegovini

Piše INFO

Svjetski mediji prenijeli su u utorak da je Srbija donirala 5.000 vakcina (10.000 doza) Bosni i Hercegovini.

U izvještaju “Reutersa” se navodi da je FBiH, jedan od dva entiteta BiH zajedno sa Republikom Srpskom naručila 1,2 miliona doza u okviru Kovaks programa za vakcinaciju u zemljama u razvoju i skoro 900 hiljada doza od Evropske unije, ali još nije dobila nijednu.

U utorak je na sarajevskom aerodromu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio donaciju od pet hiljada doza vakcina članovima tročlanog predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku i obećao da će narednih dana poslati u BiH još pet hiljada doza.

“Srećan sam što možemo da spasemo živote vakcinama, to je važna i velika stvar. Srbija se ponaša kao prijatelj i komšija”, istakao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

BiH je treća bivša jugoslovenska republika koja je dobila vakcine iz Srbije, poslije Severne Makedonije i Crne Gore.

Srbija je poklonila pet hiljada doza vakcina i Republici Srpskoj za imunizaciju medicinskog osoblja.

“Kada su globalni multilateralni mehanizmi zakazali, predsjednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili”, rekao je Džaferović.

U BiH je od početka pandemije potvrđeno 130.979 slučajeva Kovida-19 i 5.071 smrtnih slučajeva.

I agencija “Xinhua” prenijela je vijest o donaciji vakcina Federaciji, navodeći da su to prve doze koje su stigle u ovaj entitet koji još nije započeo imunizaciju.

Portal “Euronews” navodi da je donacija Srbije stila usljed spora s mehanizmom Kovaks u okviru kojeg Bosni i Hercegovini nije isporučena nijedna doza vakcine protiv virusa korona.

“ABC News” ističe da je BiH zaprijetila da će tužiti Kovaks i podsjeća da je Srbija još u januaru počela proces imunizacije.

“Zajedno možemo ići mnogo brže napred”, citirao je “ABC News” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Slične novosti

Komentari