Home » “Svi znamo šta nas čeka”

“Svi znamo šta nas čeka”

Piše INFO

BBC u svojoj reportaži o stanju u istočnoj Ukrajini, piše o naletima ruske vojske nakon pada ključnog grada Avdejevke.

Prema rečima dopisnik britanskog javnog servisa Džejmsa Voterhausa, tok rata nije se samo promenio nego i Rusi ubrzano “stiskaju”.

Podseća se da je Rusija zauzela strateški važan grad Avdejevku, a od tada su ruske snage napredovale dalje na zapad i zauzeli su nekoliko sela. Ukrajina kaže da se njihove snage “drže”. Međutim, BBC piše da ruske snage sada napadaju u pet područja duž linije fronta od 1.100 kilometara.

Linija fronta polako se približava ka gradovima Pokrovsk, Kostantjinjevka i Kramatorsk sada se suočavaju sa situacijom da im se linije borbe približavaju velikom brzinom.

“Svugde je strašno. Cela zemlja gori”, rekla je za BBC Marija, Ukrajinka koja je dva puta bežala zbog rata koji se približio i njenoj kući. “Na žalost, svi znamo šta nas čeka”, dodala je ona.

Rusija sve vreme koristi svoju brojčanu nadmoć, ali i nadmoć u vazduhu i rezerve municije kako bi neumorno nastavila da napreduje, a naročito u vreme kada je zapadna vojna pomoć Ukrajini pri kraju ili je koči domaća politika.

Evakuacija iz naselja na prvoj liniji je obavezna za porodice s decom. Ali, uprkos tome, tome, 15 dece još uvek je ostalo u Torecku. Anton Pron iz policijskog odreda za evakuaciju, tzv. Belih anđela, koji pomaže u evakuaciji ljudi iz gradova na prvoj liniji, kaže da je situacija svakim danom sve gora.

“Stalno nas granatiraju”, kaže pa dodaje: “Neprijateljska avijacija radi sve vreme. Rusi bacaju bombe samo na stambene kuće.”

Mnogi Ukrajinci s kojima je reporter BBC razgovaraju kažu da su pre godinu dana mislili da će njihova zemlja uspeti da se odupre Rusija, ali da sada to više ne misle.

Slične novosti

Komentari