Home » Sve spremno za izbor novog Savjeta ministara BiH, čeka se ime mandatara

Sve spremno za izbor novog Savjeta ministara BiH, čeka se ime mandatara

Piše INFO

Danas je u Sarajevu održana konstitutivna sjednica Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH na kojoj su izabrani predsjednik i dva zamjenika.

Kako je za Srpskainfo potvrdio član ove Komisije, Milan Petković, sa devet glasova ZA i tri suzdržana za predsjednika je izabran Predrag Kožul, dok su zamjenici Sanja Vulić i Nihad Omerović.

– Konstatovano je da ćemo, nakon što Komisija zvanično dobije prijedlog imena kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, ponovo da se sastanemo i razmotrimo taj prijedlog. Utvrdićemo da li su ispunjeni svi uslovi i ako jesu predložiti ime tog kandidata Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – istakao je Petković.

Pored Petkovića, članovi Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara su Sanja Vulić, Darko Babalj, Mira Pekić, Nenad Grković, Čedomir Stojanović, Nermin Mandra, Predrag Kožul, Saša Magazinović, Milan Dunović, Nihad Omerović, Sabina Ćudić, Јasmin Emrić i Aida Baručija.

Podsjećamo, predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović već je otkrio da je Borjana Krišto kandidat ove stranke za predsjedavajućeg Savjeta ministara s obzirom na to da, prema rotaciji, to mjesto pripada predstavniku hrvatskog naroda.

Čovićev prijedlog za sada podržavaju i SNSD, a i predstavnici “osmorke”, koji će činiti budući saziv Savjeta ministara BiH.

Inače, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrđuje imenovanje Savjeta ministara.

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara razmatra informacije koje su dužni dostaviti kandidati imenovani na dužnost predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara te, po potrebi, postavlja pitanja imenovanim kandidatima u vezi s dostavljenim informacijama i u pogledu njihove podobnosti za obavljanje dužnosti na koje se predlažu.

Na osnovu dostavljenih informacija i, kada je potrebno, nakon obavljenih razgovora sa kandidatima, Komisija odlučuje o tome da li preporučuje Predstavničkog domu potvrdu izbora kandidata.

Preporuka Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, u kojoj se navodi broj glasova “protiv” i obrazloženje uz takve glasove, nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Slične novosti

Komentari