Home » Švajcarci na referendumu glasaju o novim mjerama protiv koronavirusa

Švajcarci na referendumu glasaju o novim mjerama protiv koronavirusa

Piše INFO

Građani Švicarske će u nedjelju glasati o vladinim zdravstvenim mjerama protiv koronavirusa, nakon velikog porasta novih slučajeva ovog mjeseca

Birači će se izjasniti o izmjenama prethodnog Zakona o Covidu, koji je usvojio švicarski parlament prošlog marta. Prema dokumentu Saveznog vijeća (savezne vlade Švicarske), Parlament je promijenio zakon kako bi “proširio finansijsku pomoć ljudima koji ranije nisu mogli biti podržani ili nedovoljno”, kao i “poboljšati praćenje slučajeva kontakata i povećati kapacitet testiranja.”

Također je donio pravni osnov za uvođenje “Covid certifikata” – ili zdravstvene propusnice – “kako bi se olakšalo putovanje u inostranstvo i omogućilo održavanje određenih događaja”, navodi Federalno vijeće.

Protivnici smatraju da su postojeći zakoni “dovoljni da zaštite Švicarce od koronavirusa ili drugih zaraznih bolesti”, prema odboru LoiCovid-Non, koji uključuje nekoliko grupa koje se protive zakonu. Oni također tvrde da zakon o koronavirusu diskriminira nevakcinisane i da bi doveo do “podjela bez presedana u švicarskom društvu”.

Iako većina švicarskih političkih pokreta i dalje podržava zakon, populistička desničarska Švicarska narodna partija (UDC), prva politička snaga u zemlji, izrazila je podršku kampanji “Ne” na referendumu.

Ovo je drugi put u manje od šest mjeseci da su Švicarci morali da glasaju o zdravstvenim mjerama. U junu su građani na prvom referendumu podržali Zakon o Covidu iz 2020. sa 60,2 posto glasova.

Kretanje kroz pandemiju i njeno ažuriranje zakona predstavljalo je izazov za sistem direktne demokratije Konfederacije, u kojem birači kasnije mogu dovesti u pitanje sve odluke donesene na federalnom, kantonalnom ili opštinskom nivou.

Slične novosti

Komentari