Home » Super-utorak: Tramp i Bajden ostvarili pobjede, izvjesna repriza izbora 2020.

Super-utorak: Tramp i Bajden ostvarili pobjede, izvjesna repriza izbora 2020.

Piše INFO

Američki predsjednik DŽozef Bajden i bivši predsjednik Donald Tramp ostvarili su pobjede na primarnim stranačkim izborima tokom “super-utorka”, kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubjedljive pobjede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Јuti, Minesoti i Kaliforniji.

Јedini poraz predsjednik SAD doživio je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gdje je pobjedu odnio DŽejson Palmer. Glas Amerike podsjeća da se 2020. godine ta američka teritorija odlučila za demokratu Majkla Blumberga.

Na republikanskim izborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Јedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobijedila u Vašingtonu.

Tokom super-utorka, ni Tramp ni Bajden nisu uspjeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.

Kako navodi Glas Amerike, glasovi super-utorka omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.

Nekoliko država koje su glasale u super utorak dodjeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobjedniku pojedinačnih primarnih izbora, umjesto da proporcionalno dodijele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi, prema Glasu Amerike, moglo da ide u korist bivšem predsjedniku.

Predsjednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca “jasno čuli svoj glas“ i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi “da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad“.

Tramp je “usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu“, navodi Bajden, i želi da “ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti“.

Tramp je u obraćanju okupljenima u ljetovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć“.

  • Ne zovu ga super-utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć – rekao je bivši američki predsjednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji.

  • Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije – poručio je on.

Slične novosti

Komentari