Home » Sukobi među bivšim sovjetskim republikama

Sukobi među bivšim sovjetskim republikama

Piše INFO

Ruski mediji javljaju o novim sukobima među sovjetskim republikama. Granične patrole iz Tadžikistana i Kirgistana otvorile su vatru u petak ujutro, nakon eskalacije napetosti početkom sedmice.

Vojni dužnosnici iz Kirgistana optužili su Tadžikistan za “izdajnički napad na granicu i civilne objekte” i ustvrdili da se sporadični sukobi odvijaju “duž cijele granice”. Vlada u Biškeku, glavnom radu Kirgistana, navodno je naredila evakuaciju iz nekoliko graničnih područja.

Tadžikistan tvrdi da su pripadnici granične patrole u Kirgistanu granatirali jednu od njihovih graničnih postaja minobacačima i optužili susjednu državu za neprovocirani “oružani napad” na nekoliko naselja.

Nije bilo službene potvrde o bilo kakvim smrtnim slučajevima u posljednjoj razmjeni vatre iako mediji javljaju da je dosad u oružanom sukobu na granici živote izgubilo najmanje troje ljudi, a ozlijeđeno ih je 27.

RT piše da napetosti povremeno rastu između ovih zemalja jer se ne mogu u potpunosti dogovoriti oko svoje 1.000 km duge granice.

Dok Rusija nema zajedničku granicu ni s jednom, obje bivše sovjetske države dio su Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), pakta o uzajamnoj obrani analognog bloka NATO-a pod vodstvom SAD-a, sastavljenom od šest bivših sovjetskih republika, uključujući i Rusiju, Armeniju, Bjelorusiju i Kazahstan.

Obje države imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom koja je ove sedmice pozvala na prekid sukoba.

Podsjetimo, ranije je eskalirala situacija i između Azerbajdžana i Armenije. Prema posljednjim informacijama iz Armenije, ove dvije države uspjele su dogovoriti primirje. No, iz Azerbajdžana nema još govora o primirju. Ove dvije države spore se oko teritorija Gorskog Karabaha.

Slične novosti

Komentari