Home » Strazbur udario šamar hrvatskom pravosuđu

Strazbur udario šamar hrvatskom pravosuđu

Piše INFO

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Dabić protiv Hrvatske”, a u kojoj je utvrđeno da je došlo do povrede prava podnosioca na mirno uživanje vlasništva, predstavlja šamar hrvatskom pravosuđu.

Kaže to za “Glas Srpske” advokat i predsjednik Udruženja “Oduzeta imovina” Zoran Ristić iz Novog Sada, ističući da je nakon nje “ugledao svijetlo na kraju tunela”.

  • Doslovno. Ova presuda otvara mnogo toga pa i da konačno dođemo do pravde i da se nasilno oduzeta i uzurpirana privatna imovina nakon 1991. godine konačno vrati stvarnim vlasnicima – istakao je Ristić.

Prema njegovim riječima, nakon što je prije par godina Sud u Strazburu odbio da razmatra apelaciju o vraćanju ove imovine stvarnim vlasnicima, jer se oduzimanje navodno desilo godinama prije nego što je Hrvatska potpisala Konvenciju o zaštiti ljudskih prava (1997), nova presuda će omogućiti advokatskim timovima da nastave sa svojom pravnom borbom.

  • Sud je 18. marta presudio da je Hrvatska država bila dužna da poštuje ljudska prava i mirno uživanje nad privatnom imovinom. Ova presuda predstavlja izlaz iz trenutnog pravnog vakuuma i ona je preplašila vlasti u Hrvatskoj. Ponovo sam se obratio Sudu u Strazburu da bi ona postala takozvana pilot-presuda, na osnovu koje će biti donošene i ostale – istakao je Ristić izražavajući uvjerenje da bi ona mogla biti primjenjiva i na slučajevima imovine pravnih lica iz BiH i Srbije, a koji su do devedesetih imali imovinu u Hrvatskoj.

Ovaj advokat, koji godinama vodi rovovsku pravnu borbu u vezi sa ovom imovinom, smatra da na ruku Hrvatske ne ide ni nedavno pokrenuti arbitražni postupak koji je jedan Kanađanin pokrenuo pred Međunarodnom sudom za rješavanje investicija i sporova u Vašingtonu.

  • On je otkupio potraživanja velikog broja srpskih firmi od Hrvatske i sada sve to pokušava da naplati. Sud u Vašingtonu se proglasio nadležnim i biće interesantno videti kakva će biti presuda. Verujem pozitivna – naveo je Ristić.

Hrvatska inače godinama svjesno ignoriše i krši Aneks G Sporazuma o sukcesiji, a prema kojem je bila obavezna da svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo do 31. decembra 1990. godine, prizna, zaštiti i vrati vlasnicima.

Prije tri godine otišli su čak korak dalje te je usvojen i Zakon o upravljanju javnom imovinom, što je preduzeća iz BiH i Srbije dovelo pred svršen čin. Spornim zakonom je predviđeno da Hrvatska može raspolagati tom imovinom i davati je u zakup na 30 godina. Na udaru su se posebno našla odmarališta firmi iz BiH.

Jedno od njih je i ono koje je imalo Javno preduzeća “Željeznice Republike Srpske”. Radi se o objektu i zemljištu vrijednom nekoliko stotina miliona evra na ostrvu Mali Lošinj.

Odluka

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu u kojoj je utvrdio povredu prava podnosioca na mirno uživanje vlasništva.

  • U ovom predmetu nije bilo sporno da je podnosiocu vraćena kuća i dosuđena naknada za nemogućnost njenog korišćenja te da je kuću oštetio privremeni korisnik, koji je 1996. godine, nakon rata, zaposjeo predmetnu kuću. Sporna je bila odgovornost države za navedenu štetu – navedeno je u obrazloženju ove presude.

Slične novosti

Komentari