Home » Stranka Angele Merkel izgubila izbore u dvije važne njemačke pokrajine

Stranka Angele Merkel izgubila izbore u dvije važne njemačke pokrajine

Piše INFO

Vladajući hršćanski demokrati Angele Merkel (CDU) pretrpjeli su loše rezultate na dva ključna regionalna glasanja koja se vide kao pokazatelj onoga što bi se moglo dogoditi na općim izborima u septembru.

CDU je osvojio oko četvrtinu glasova u regijama Baden-Württemberg i Rhineland-Palatinate, pokazuju preliminarni rezultati. Dvije zapadne države nekada su bile konzervativna uporišta.

Merkel bi trebala odstupiti s mjesta njemačke kancelarke u septembru, nakon 16 godina mandata.

Pad glasova za CDU-u dolazi usred perioda kada su Nijemci bijesni zbog sporog tempa vakcinisanja protiv koronavirusa i skandala u vezi s nabavkom maski.

Nekoliko konzervativnih zastupnika podnijelo je ostavke zbog optužbi da su dobili ogromne provizije za dogovaranje vladinih poslova za kupovinu maski za lice.

Što pokazuju preliminarni rezultati?

U Baden-Württembergu se predviđa da će se stranka Zelenih zadržati na vlasti s oko 33 posto glasova, a CDU će dobiti 24 posto, znatno manje nego na prethodnim izborima 2016. godine.U susjednoj pokrajini Rhineland-Palatinate, predviđa se da će socijaldemokrati lijevog centra (SPD) zadržati vlast s oko 36 posto.

CDU je vodio u anketama, ali se predviđa da će dobiti samo 28 posto glasova.

Generalni sekretar CDU-a Paul Ziemiak rekao je da ovo “nije bila dobra izborna večer za CDU”.

Najava promjena na nacionalnom nivou

Oba rezultata utiru put regionalnim savezima između Zelenih, SPD-a i liberalnih Slobodnih demokrata i podižu mogućnost za sličnu koaliciju koja bi mogla formirati saveznu vladu nakon septembarskih.

Kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz rekao je da ovo pokazuje da je vlada bez CDU-a ili CSU-a moguća.

Predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck rekao je da će stranka “ovaj uspjeh shvatiti kao rep za predizbornu kampanju u Bundestag”.

Ankete javnog mnijenja pokazuju kako je nacionalna popularnost CDU-a pala s 40 posto prošlog juna, kada je Njemačka bila pohvaljena zbog svog početnog odgovora na pandemiju koronavirusa, na oko 33 posto ovog mjeseca.

Slične novosti

Komentari