Home » Stoltenberg Trampu: U slučaju napada na NATO, uslijedio bi snažan odgovor

Stoltenberg Trampu: U slučaju napada na NATO, uslijedio bi snažan odgovor

Piše INFO

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je da svaki nagovještaj da NATO saveznice neće braniti jedna drugu podriva bezbjednost Alijanse i dovodi američke i evropske vojnike u rizik.

Stoltenberg komentar uslijedio je nakon izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa da ne bi štitio države koje ne plaćaju svoje obaveze prema Alijansi i da bi “ohrabrio” Rusiju da ih napadne.

  • Na svaki napad na NATO uslijedio bi ujedinjen i snažan odgovor – poručio je Stoltenberg tokom posjete Parizu, prenio je Rojters.

Tramp je u obraćanju svojim pristalicama u mjestu Konvej u Јužnoj Karolini rekao da neće zaštititi nijednu državu u slučaju napada Rusije, ako ta zemlja nije izmirila obaveze prema Alijansi.

Bijela kuća osudila je ove komentare kao “užasne i neodmjerene”.

Članice NATO obavezne su da brane koju drugu članicu u slučaju da je napadnuta.

Tramp, koji će najvjerovatniji biti republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD, dugo je kritikovao NATO i vidi ga kao preveliko finansijsko opterećenje za SAD da bi garantovale odbranu 30 drugih nacija.

Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Tramp je više puta kritikovao SAD što šalje toliko novca Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

Slične novosti

Komentari