Home » Stevandić vraća himnu „Bože pravde“ i grb Nemanjića u upotrebu u Republici Srpskoj

Stevandić vraća himnu „Bože pravde“ i grb Nemanjića u upotrebu u Republici Srpskoj

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić, nakon što je postavio biste narodnih poslanika koji su ubijeni 1992. godine i kao muzejsku postavku grb Nemanjića postavio u hol Narodne skupštine Republike Srpske, sa objašnjenjem da su pod tim grbom položili zakletvu, sad je predložio zakon koji na mudar i pametan način zaobilazi mogućnost blokada u Ustavnim sudovima i uvodi u upotrebu grb Nemanjića i himnu „Bože pravde“.
Učinio je to tako što nije ukidao postojeći amblem i postojeću himnu „Moja republika“, nego je na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, uveo u pravo kao mogućnost korišćenja i drugih grbova i himni vezanih za kulturno-istorijski identitet i istorijske tradicije naroda, sa zemljama s kojima imaju potpisani ugovori o specijalnim paralelnim vezama, a nesumnjivo je da se radi o Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Nije precizirano da se radi o grbu Nemanjići i himni „Bože pravde“, ali je potpuno jasno da je Stevandić upravo ciljao na to. To pravo neće onemogućiti i drugim narodima da, takođe, to koriste. Gotovo je 100% sigurno da ovaj zakon, Zakon o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, neće moći osporiti ni veto Bošnjaka, ni Ustavni sud, jer je na drugačiji način koncipiran i ne uvodi nikakvu diskriminaciju, već mogućnost korišćenja.

Spremite se za nabavljanje grbova i ponovite i uvježbajte tekst himne Bože pravde, jer će uskoro biti u svakoj kancelariji, instituciji, Vladi, ministarstvu, Narodnoj skupštini, skupštinama opština, u čitavoj Republici Srpskoj.
Razlika u pristupu politici i nacionalnom pitanju

Pitali smo predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić, da prokomentariše mogućnost vraćanja himne Bože pravde i grba Nemanjića.

„Dok razni rijaliti političari, čangrizavci, kritičari i ljudi koji ne znaju šta da rade, nego se miješaju u tuđe živote, uglavnom se bave besmislenim temama i svađama, posao vraćanja grba Nemanjića i himne Bože pravde je ozbiljan politički i nacionalni posao i ja sam posvećen tome, zato im i ne pridajem nikakav značaj“, izjavio je Stevandić.

Slične novosti

Komentari