Home » Stevandić u Crnoj Gori: Saradnja, identitet i mir na Balkanu

Stevandić u Crnoj Gori: Saradnja, identitet i mir na Balkanu

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenad Stevandić, boravio je u Podgorici gdje se sastao s predsjednikom Skupštine Crne Gore, Andrijom Mandićem. Tokom posjete, dao je intervju Srpskoj radio-televiziji, ističući pozitivne promjene u odnosima između Republike Srpske i Crne Gore.

Stevandić ističe da su novi odnosi u Vladi i Skupštini Crne Gore rezultat zajedničkih napora, posebno ističući zasluge predsjednika Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića. Rješenja koja su pronađena odgovaraju svim građanima, bez obzira na političke, etničke i vjerske razlike, te se postepeno razrješavaju složeni odnosi između Srba i Crnogoraca.

“Današnja posjeta Parlamentu Crne Gore odvijala se u duhu pripadnosti jednom narodu i jednoj kulturi. Mi poštujemo sve vrste specifičnosti i ne dozvoljavamo da nas uvuku u priče o tome da smo mi faktor destabilizacije ili da gradimo neku ‘Veliku Srbiju’ – to su velike laži. Ipak, ne odričemo se svojih kultura, vjere, međusobnih dobrih odnosa i činjenice da se uvijek zagrlimo kao svoji”, poručio je Stevandić.

Stevandić izražava nadu da će razgovarati sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, naglašavajući da je doživio obnovu svog ličnog nacionalnog identiteta kroz litije u Crnoj Gori.

“Litije u Crnoj Gori su nešto što je ponovo budilo nacionalni identitet. One nisu važne samo za Crnu Goru i vraćanje prava srpskom narodu, već su značajne za sve Srbe širom svijeta”, zaključuje Stevandić.

U vezi sa komentarima o “srpskom svetu”, Stevandić ističe opreznost u tumačenju takvih izjava koje bi mogle biti zloupotrebljene. Naglašava da, iako postoji plemenitost u kulturnom kontekstu, neko je to pretvorio u teritorijalnu pretenziju.

Stevandić se osvrće na svoje iskustvo u Budimpešti gdje je, zajedno s predstavnicima albanske nacionalnosti, bio na sastanku s predstavnicima drugih balkanskih zemalja. Ističe da je mudrost i pametnost ključna u ovakvim situacijama.

U posljednjem dijelu, Stevandić šalje pozdrave građanima Crne Gore, ističući snažnu povezanost između Srba i Crnogoraca. Ističe da je dugogodišnje prijateljstvo s Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i zadovoljstvo što danas možemo racionalnije sagledati međusobne odnose na Balkanu. Komentarišući popis stanovništva u Crnoj Gori, Stevandić ističe da su neki prethodni problemi sada nerelevantni, a naglašava mir kao zajednički interes na Balkanu. Osvrće se i na situaciju u Republici Srpskoj u vezi s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, ističući specifičnosti situacije. Na kraju, poziva na mudro ponašanje u odnosima između Hrvata i Bošnjaka, naglašavajući važnost očuvanja mira i stabilnosti.

Slične novosti

Komentari