Home » Stevandić: Srpska katalizator ubrzanja pristupa EU

Stevandić: Srpska katalizator ubrzanja pristupa EU

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je večeras u Beču da je Srpska katalizator ubrzanja pristupanja EU svojim političkim, etičkim i kulturološkim vrijednostima i pristupom, a ne prepreka.

Stevandić je na svečanom prijemu povodom 28. februara – Dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske da institucije Republike Srpske podržavaju evropski put BiH, te da bi pristupanje EU bilo višestruko značajno za stabilnost same Evrope i posebno balkanskog prostora.

“Republika Srpska nema namjeru da uništi svoju samobitnost, ustavni kapacitet i demokratsko društvo, već da inkorporiše u evropsku agendu. To joj omogućava i Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum koji je jasno odredio da se odluke ne mogu donositi bez saglasnosti naroda i entiteta u BiH”, rekao je Stevandić.

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji organizovalo je večeras u Beču svečani prijem povodom 28. februara – Dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je naglasio značaj obilježavanja datuma važnih za srpski narod van granica Srpske, te istakao značaj njegovanja ideja zajedništva i saradnje među mnogobrojnom srpskom zajednicom u Austriji.

On je istakao da je proglašenje Ustava bio vizionarski potez tadašnjeg rukovodstva i demokratski izraz volje srpskog naroda da očuva ono što je najvrednije, a to je sloboda.

On je naglasio da je važno da se večeras iz Beča pošalje poruka zajedništva, te da se poruči da će se nastaviti sa njegovanjem identiteta, tradicije i kulture Srpske, uz podršku miru i stabilnosti.

Filipović je zahvalio prisutnima što pokazuju privrženost Republici Srpskoj i podržavaju njene institucije.

“Austrija je naš drugi dom, ali će naše ognjište uvijek biti u Republici Srpskoj i Srbiji. Težnja ka slobodi je univerzalna i sve nas spaja. Zato vas pozivam da zajedno čuvamo slobodu za koju su se naši preci borili. NJegujmo našu kulturu i duhovnost, uz uvažavanje svih drugih naroda”, rekao je Filipović.

Filipović je naglasio da će, u saradnji sa institucijama Republike Srpske, Predstavništvo u Austriji nastaviti da pruža podršku srpskim klubovima i udruženjima u realizaciji njihovih programa, kao i u kontaktima sa lokalnim zajednicama i institucijama u Republici Srpskoj i Austriji.

“Institucije Republike Srpske i Srbije, naša crkva, naši klubovi i udruženja, zajednički rade na očuvanju identiteta i kulture srpskog naroda, ali istovremeno i na uspješnoj integraciji u austrijsko društvo. Saradnja između Republike Srpske i Austrije je naš zajednički cilj, a dosadašnji dobri odnosi pokazuju da postoji osnova za unapređenje saradnje u različitim oblastima”, rekao je Filipović.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je da je prije nepunih mjesec dana, zajednički u Orašcu proslavljen Dan državnosti Srbije, dan kada je podignut Prvi srpski ustanak i donesen prvi srpski Ustav.

On je podsjetio da su predsjednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uveli praksu zajedničkog obilježavanja važnih datuma i da vjeruje da je svima jasno zašto je to važno i zbog čega se mora u tome istrajati.

“Srbi i srpske zemlje su uvek bili jaki samo onoliko koliko su jedinstveni i složni”, rekao je Milićević.

Tokom svečanog prijema Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izveo je dio svog bogatog repertoara, među kojima su se našle domaće i međunarodne muzičke numere, između ostalog i Marš “Aleksandar Prvi” i Marš “Miloš Veliki”.

Prijem je održan u sali “Alberthale” u Beču, a okupio je predstavnike institucija iz Republike Srpske i Srbije, diplomatskog kora, predstavnike Srpske pravoslavne crkve, te rukovodstvo srpskih klubova i udruženja u Austriji, kao i druge ugledne zvanice.

Prijem je otvoren intoniranjem himni Republike Srpske, Srbije i Austrije, koje je izveo Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Svečanosti su prisustvovali i ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun, visoki zvaničnici Ambasade Srbije, te diplomatski predstavnici iz Rusije, Bjelorusije, Češke, Kazahstana i Španije.

Ranije u toku dana, Filipović i Stevandić posjetili su parlament Austrije gdje su razgovarali sa Petrom Štegerom, poslanikom Slobodarske partije i Markom Merkurijem, savjetnikom predsjedavajućeg parlamentarnog odbora za odbranu.

Slične novosti

Komentari