Home » Stevandić: Pokazati empatiju za nastradale žrtve Srbobrana

Stevandić: Pokazati empatiju za nastradale žrtve Srbobrana

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić smatra da, u znak sjećanja na poginule srpske civile, koji su 13. septembra 1995. godine napuštali Srbobran, taj datum treba uvrstiti u zvanični program obilježavanja istorijskih događaja u Republici Srpskoj.

„Ubijanje velikog broja maloljetne djece koja nikom nisu učinili bilo kakvo zlo zaslužuje da se češće nađe na našoj savjesti i na našim skupovima i da taj datum treba da se uvrsti kao jedan od važnih datuma. Ovim pokazujemo empatiju i šaljemo poruku agresorima da svoje žrtve ne zaboravljamo i poručujemo da neće ostati neupamćene“ rekao je Stevandić.

Padom zapadnokrajiških opština pao je i grad Srbobran (Donji Vakuf). 13. septembra organizovana je kolona srpskog civilnog stanovništva s tog područja koji su napuštali Srbobran i krenuli ka Banjaluci. Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su 13. septembra 1995, kod sela Bravnice, pripadnici regularne hrvatske vojske, koja je presjekla put kolone i gađala civilni autobus u kom se nalazilo 80 ljudi, od kojih su većina bili žene, djeca i starci, bez pripadnika vojske.

Tom prilikom nastradalo je 16 ljudi, a u samoj koloni nastradala je 81 osoba. Među žrtvama bilo je osmoro djece mlađe od petnaest godina, a najmlađa žrtva imala je samo dvije godine.

Za ovaj i druge zločine nad srpskim civilima i borcima iz Srbobrana niko nije odgovarao. Iako je poznato da su ovaj zločin izvršile regularne hrvatske vojne snage, konkretno 4. Gardijska brigada iz Splita, ovaj slučaj se i dalje nalazi u fazi istrage, a nikakav postupak pred sudovima nije pokrenut.

Slične novosti

Komentari