Home » Stevandić nezadovoljan odlukom CIK-a

Stevandić nezadovoljan odlukom CIK-a

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Centralna izborna komisije /CIK/ BiH nema ovlašćenja da mijenja odluke parlamenta Srpske, čija je Komisija za izbor i imenovanje nadležna da sprovodi izbore za delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
“CIK izdaje sertifikate delegatima. Dakle, ovo što je CIK prihvatio listić kao važeći koji je skupštinska Komisija za izbor i imenovanje prilikom ranijeg glasanja za delegate u Domu naroda parlamenta BiH proglasila nevažećim jeste grubo kršenje zakona i svih moralnih normi, što mora dovesti do smjene članova CIK-a i njihovog procesuiranja”, rekao je Srni Stevandić.

On je najavio da će sutra u 12.00 časova biti održana konferencija za novinare o pravnim propustima u vezi sa spornom CIK-ovom odlukom.

CIK BiH je na današnjoj sjednici priznala sporni 12 glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.

Sporni listić je ranije proglašen nevažećim prilikom glasanja u Narodnoj skupštini, jer je bio, kako je tada navedeno, pogrešno zaokružen ili popunjen što znači da sada SNSD i PDP imaju isti broj glasova za delegata u Domu naroda parlamenta BiH zbog čega je potreban žrijeb.

CIK je većinom glasova zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić, ipak ispravan i da prema tome Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Žalba na ovu odluku je moguća je pred Apelacionim sudom BiH.

Slične novosti

Komentari