Home » Stevandić: Napadaju se oni koji vode autentičnu i samostalnu politiku

Stevandić: Napadaju se oni koji vode autentičnu i samostalnu politiku

Piše INFO

“Kroz narednih nekoliko godina napraviće se kompletna reorganizacija odlučivanja u svijetu, gdje će nove odluke donositi Rusija, SAD i Kina, te je za Republiku Srpsku i Srbiju bitno da taj trenutak dočeka stojeći čvrsto na nogama”, smatra Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske dr Nenad Stevandić.


On dodaje da ovakvi procesi nove repolarizacije vuku svoje konce prema mikroregionima, poput Srbije i Republike Srpske koji se vide kao polje uticaja, i zato se vrše veliki pritisci na Srbe, da novu vlast ne bi dočekali na nogama.


“Predsjednik Vučić je to shvatio još prije 10 godina, i zato se sprema, jačajući ekonomiju i vojsku, da te nove pregovore dočeka za stolom, a ne van njega i to je nešto što opozicija ne razumije, bilo da se radi u Srbiji ili Srpskoj” rekao je Stevandić.


Stevandić napominje da Srbi ipak ne smiju da precjene svoju ulogu u međunarodnoj poziciji, ali trebaju jasno definisati svoje crvene linije. On dodaje da je novi talas sankcija koji dolaze iz SAD pokazatelj da je jako bitno da se na Balkanu ne vodi samostalna, autentična i nacionalna srpska politika, već da se vodi američka politika, kao što većina zemalja regiona podanički i vodi.


“Amerikanci prijete da će onesposobiti klijente bankama, što je mimo svakog zakona, što je slično kristalnoj noći, ovog puta u režiji neoliberalnog nacizma, koji ne želi da se vodi autentična politika. Cilj je da što više ljudi vodi politiku isključivo jednog centra” rekao je Stevandić i dodao da za razliku od SAD, Kina i Rusija ničim ne uslovljavaju saradnju i ekonomske projekte i zbog takvih pragmatičnih razloga se Srbi okreću njima.


S druge strane on napominje da se muslimansko stanovništvo u čitavom svijetu okrenulo prema Rusiji, dok je samo na Balkanu u BiH i Albaniji, muslimanski svijet okrenut američkoj politici, i da se zbog takve podaničke politike oni nagrađuju otimanjem zemlje, resursa i imovine od Srba, ali i pokušajem uklanjanja onih koji imaju svoju jasnu politiku.


“Nema nikakve razlike u procesima koji se vode protiv Milorada Dodika i Dragomira Vasića, koji predstavljaju ljude sa kičmom nacionalne politike i sve je vid pritiska na institucije Republike Srpske, na njenog predsjednika i na rad parlamenta” dodaje Stevandić.


Stevandić smatra da dijelu međunarodne zajednice smeta što se glas Republike Srpske čuje širom svijeta i da to predstavlja veliku smetnju, te da se na svaki način pokušava taj glas utišati. On dodaje da veliku ulogu u tome ima nelegalni predstavnik u BiH, koji je nametnuo zakon da se sudi svakom ko ne poštuje njegovu volju, što je sumrak prava i povratak u mračno doba.

Slične novosti

Komentari