Home » Stevandić i komandant EUFOR-a: Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini stabilna

Stevandić i komandant EUFOR-a: Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini stabilna

Piše INFO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci, u sklopu nastupne posjete, sa komandantom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majorom Helmutom Habermajerom, o bezbjednosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i ulozi misije „Altea“.

Predsjednik Stevandić poručio je komandantu EUFOR-a da je Republika Srpska posvećena miru i stabilnosti, te poštovanju principa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da su jedini izvori krize u Bosni i Hercegovini one institucije koje ne poštuju principe Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su Kancelarija visokog predstavnika i Ustavni sud Bosne i Hercegovine u kojem se nalaze tri stranca koja se ne bave pitanjem mira već zauzimanjem strana.

Obje strane su se složile da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini stabilna, bez naznaka da se može pogoršati.

Predsjednik Stevandić je napomenuo da Republika Srpska nije dozvolila da se sukobi van Bosne i Hercegovine prenesu na nju i dodao da uprkos političkim neslaganjima, mir nikad nije bio ugrožen.

On je poručio da EUFOR-ova misija „Altea“ u Bosni i Hercegovini ima važnu ulogu te je general-majoru poželio mnogo sreće i uspjeha u profesionalnom radu.

Slične novosti

Komentari