Home » Stevandić: Da je “Trojka” imala hrabrosti da ne sluša strane mentore, BiH bi već bila u pristupnim pregovorima

Stevandić: Da je “Trojka” imala hrabrosti da ne sluša strane mentore, BiH bi već bila u pristupnim pregovorima

Piše INFO

Da je “Trojka” imala hrabrosti da ne sluša strane mentore i ambasadore, BiH bi već bila u pristupnim pregovorima sa EU, rekao je gostujući u našem Јutarnjem programu Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Nada se da će se do 21. marta, lideri stranaka koji čine vlast na nivou BiH, ipak nešto dogovoriti i dobijanje datuma otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom bi relaksiralo odnose.

  • Mnogo toga je do njih – do toga da pokažu da mogu sami da donose odluke. Mi to radimo dugi niz godina. Republici Srpskoj niko ne postavlja funkcionere osim naroda. Nemojte misliti da mi odustajemo od Zakona o izboru sudija i od Apelacionog vijeća. Mi tražimo da sjedište bude u Banjaluci. Oni kažu: ne može u Banjaluci. Pa dođe Fon der Lajen i kaže: nama to nije bitno. A Marfi kaže: ne može. Vidimo dvije vrste politike. Žao mi je što je Evropska lošija – poručio je Stavendić.

Nedavno odlikovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika visokim ruskim ordenom pokazuje vjekovne dobre odnose Rusa i Srba, rekao je Stevandić.

  • To ujedno ukazuje i na postojanje multipolarnog svijeta u kome vlada međusobno poštovanje, uvažavanje i nenametanje rješenja drugim narodima – dodao je Stevandić.

Naglasio je da su odnosi Srba i Rusa stariji od trenutnih odnosa u Evropi.

  • Bitno je da ne savijamo kičmu pred Zapadom, ali i da ne damo da nas slomi ovo moderno doba – rekao je predsjednik Narodne skupštine.

Stvandić je istakao da Sretenjski orden prvog stepena, kojim ga je povodom Dana državnosti Srbije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, za njega ponos i obaveza.

Slične novosti

Komentari