Home » Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Piše INFO

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je danas bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora, javlja Rojters, pozivajući se na izvještaj o presudi.

Oni su bili optuženi za progone, ubistva, deportacije i prisilno premještanje muslimana i Hrvata u BiH od 1991. do 1995. godine.

Jedna tačka optužnice ih tereti za kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Nakon prvog suđenja, Haški tribunal je u maju 2013. godine oslobodio Stanišića i Simatovića krivice, poslije čega su tužioci uložili žalbu.

Potom je Apelaciono vijeće 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo ponavljanje procesa koji je počeo 13. juna 2017. godine.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred Mehanizam za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina i najduži je u istoriji suda u Hagu.

Proces neće biti okončan današnjim izricanjem presude, zato što i optužba i odbrana imaju pravo na žalbu.

Haški tribunal osudio je Srbe na ukupno 1.138 godina zatvora i na osam doživotnih kazni. Hrvati su u Hagu ukupno osuđeni na 294 godine zatvora, Bošnjaci na 42 godine, a Albanci na 13 godina.

Sud u Hagu oslobodio je krivice za zločine počinjene nad Srbima hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i vođu terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja.

Slične novosti

Komentari