Home » Šta privrednici u BiH gube ako država ne osigura sredstva za EXPO u Dubajiu

Šta privrednici u BiH gube ako država ne osigura sredstva za EXPO u Dubajiu

Piše INFO

Privrednici u našoj zemlji još uvijek se nadaju da planirani nastup na svjetskoj izložbi EXPO u Dubajiju neće propasti. Ipak, pasivan stav državnih vlasti doveo ga je u pitanje. Vrijeme ide, a ništa se konkretno ne radi.

Unatoč doniranom paviljonu i velikoj pomoći organizatora, učešće Bosne i Hercegovine na izložbi EXPO u Dubaiju još je neizvjesno. Iako je veliki svjetski događaj zakazan za oktobar, BiH nije počela pripreme, jer nije osiguran novac. Sve je zapelo na Ministarstvu finansija BiH koje zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu ne želi odobriti sredstva za ovu najvažniju poslovnu manifetaciju.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić za naš portal kaže kako se nada da Bosna i Hercegovina ipak neće propustiti priliku da se predstavi na ovogodišnjem EXPO-u.

“EXPO izložbe se, u pravilu, održavaju svakih pet godina s ciljem predstavljanja zemalja i njihovih potencijala u različitim segmentima, kao što su: kultura, društveni i ekonomski potencijali, inovacije I slično. EXPO Dubai 2020 je svjetska izložba koja se organizuje pod sloganom ‘Connecting Minds, Creating the Future’, te se posebno fokusira na tri područja: održivost, mobilnost I prilike. Predstavljajući se na ovako jednoj manifestaciji, sve zemlje nastoje da se u novonastalnim okolnostima u svijetu i novim globalnim kretanjima prikažu na najbolji mogući način I u skladu sa navedenim područjima”, kaže on.

ON dodaje kako je uvažavajući svoje mogućnosti, Bosna i Hercegovina se prijavila da sudjeluje u području “Prilike” s ciljem privlačenja ulagača i potencijalnih partnera u segment unapređenja usluga, a najviše u segment razvijanja turističkih ponuda, razmjene inovativnih rješenja u iskorištavanju prirodnih potencijala vezanih za drvni sektor, turizam I usluge.

“Kako se u Bosni i Hercegovini već tradicionalno iz godine u godinu bilježi sve veći broj dolazaka turista iz UAE i okolnih zemalja, ova manifestacija bi predstavljala i dobru priliku da se prezentuju upravo turistički potencijali Bosne i Hercegovine, a koji su zaista bogati. Također, BiH u zadnjih nekoliko godina bilježi povećana ulaganja iz ovog područja planete, te svaka neiskorištena prilika da se prezentuju mogućnosti za ulaganje, zaista i predstavlja propuštenu priliku naročito ako se u obzir uzmu poremećaji i novi tokovi globalne ekonomije”, kazao je on.

Nadalje dodaje kako su zemlje iz regiona, kao što su Srbija, Crna Gora i Hrvatska učesnici na EXPO Dubai 2020, te neučešće Bosne i Hercegovine bi nas i u ovom smislu izuzelo iz kretanja kako na regionalnoj tako i na svjetskoj sceni utrke za privlačenje investicija i novih poslovnih aranžmana.

“VTK BiH smatra da bez obzira na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, ne bi bio poželjno da se prilika kao ova ne iskoristi naročito jer bi iz ovakvih prilika u potencijalu mogli proizaći pozitivni koraci u pravcu revitalizacije privrede u post covid periodu ali bi se i doprinjelo mijenjanju slike o negativnom imidžu BiH”, zaključio je on.

Mirsad Jašarspahić, podpredsjednik Privredne komore FBiH, za portal Klix.ba kako su dosad uvijek privrednici bili najbolji ambasadori svoje države, a sad je vrijeme da država promovira privrednike.

“Nastup na EXPO-u bi pružio mogućnust pristupa tržištima Afrike, Azije, Amerike i Europe. Ne mogu vjerovati da nije prepoznat značaj, osim ako nije namjerno, ovog najvećeg svjetskog privredno kulturnog događaja gdje svaka zemlja se trudi da u najboljem svjetlu prikaže mogućnosti i pogodnosti svojih potencijala i kapaciteta kako ekonomskih, naučnih tako i društvenih. Generalno, pokazuju svoju snagu. Usporedbe rasi, Srbija je pripremila paviljon od 2.000 kvadrata, Hrvatska također jedan zapažen velikim paviljon na dvije etaže, kao i sve druge zemlje u regiji osim nas”, kazao je on.

Jašarspahić kaže kako se opet kod nas od dobre priče napravio politički problem.

“Ovdje treba da pokažemo da li smo država ili nismo”, kazao je on.

Expo 2020 zbog pandemije nije održan prošle godine, a predviđen je od 1. oktobra ove do 31. marta naredne. Učestvovat će 192 zemlje.

Slične novosti

Komentari