Home » Šta je pokazalo javno saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Šta je pokazalo javno saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Piše INFO
Pred Privremenom istražnom komisijom Doma naroda BiH okončano je saslušanje članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a osim delegatima ovog doma, izvještaj Komisije biće upućen i Tužilaštvu.

Razlog, indicija o zloupotrebi položaja. U nalazima Komisija navodi evidentni i politički motivisani pokušaji da se krađom kulturno-istorijskog nasljeđa naroda u BiH stvori novi identitet, bosanskohercegovačka nacija.

Nepravilnosti su uočene kroz revizorske i izvještaje Upravnog inspektorata.

Aneksom 8 članom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno je utvrđeno šta su nacionalni spomenici.

Zbog pokušaja članova Komisije iz Federacije BiH da nacionalne spomenike vežu za teritoriju BiH, a ne narode, mjesecima se opstruiše rad člana Komisije iz Srpske.

– Faruk Kapidžić, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenikaje, u februaru je javnosti poručio da blokira institucije, da je bolje da blokira nego da se provode prijedlozi iz Republike Srpske – istakla je Anđelina Ošap Gaćanović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Prvobitni postignuti dogovor opstruišu neusvajanjem zapisnika sa sjednice na kojoj su sva tri člana o tome postigla saglasnost.

– To je tačno, ima zapisnik i zvučno da smo se na toj sjednici dogovorili. Promijenio sam stav i to sutradan kada mi je pravnik rekao da to može samo Predsjedništvo ili OHR – naveo je Kapidžić.

Upravo iz OHR-a nametnut je zakon kojim se propisuje da je mandat Komisije da utvrdi šta je nacionalni spomenik, a entitetetski zavodi i organi distrikta Brčko preduzimaju mjere zaštite.

Da li su u pitanju politički motivisani pokušaji da se kulturno-istorijsko nasljeđe naroda u BiH premjesti u zonu kojoj ne pripada?

– Kulturno nasljeđe pripada narodima koji ovdje žive. Ono vrlo često, gotovo u pravilu pripada i čovječanstvu. U konkretnim slučajevima, cilj je da bude podloga za gradnju nekog novog identiteta – istakla je Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Privremene istražne komisije Doma naroda BiH.

I u nalazima revizora i upravnog inspektorata potvrđeno su nezakonitosti pri raspolaganju sredstvima, zapošljavanju i preotimanju nadležnosti za mjere zaštite nacionalnih spomenika.

Slične novosti

Komentari