Home » Srpska sloga na ispitu u Srebrenici

Srpska sloga na ispitu u Srebrenici

Piše INFO

Politička bitka u oktobru u Srebrenici će, po svemu sudeći, biti veoma turbulentna, jer će, prema najnovijim informacijama, sve bošnjačke stranke podržati jednog kandidata za opštinskog načelnika, dok se, istovremeno, ne isključuje mogućnost da će srpski kandidati u dvije kolone.

Jedini kandidat iz reda Bošnjaka, kako je juče objelodanjeno, biće Hamdija Fejzić, koji će na megdan, najvjerovatnije, aktuelnom načelniku Mladenu Grujičiću, a možda i još nekome iz reda srpskog naroda.

Sudeći prema Grujičićevim riječima, on će, sasvim je izvjesno, u trku za treći mandat na čelu male opštine u Srpskoj. Komentarišući informaciju da su Bošnjaci uspjeli postići dogovor u Srebrenici, Grujičić kaže da je to bilo očekivano.

“Te njihove igrarije koje su bile u početku, da će biti više kandidata, samo su doprinijele da njihovi saveznici iz reda srpskog naroda ističu tako brzopleto, bez ikakvog konsenzusa i dogovora, svog kandidata”, navodi Grujičić.

Nada se Grujičić da do toga neće doći i da će i Srbi u Srebrenici imati jednog kandidata kako bi zadržali načelničku poziciju.

“Još uvijek nije 100 odsto da ću to biti ja, ali u svakom slučaju sam okupio najveću podršku u Srebrenici i smatram da bi to bilo najbolje u ovom trenutku jer ćemo u drugom slučaju izgubiti izbore”, kaže Grujičić za “Nezavisne novine”.

I sam Fejzić nam je juče potvrdio da je postignut dogovor da on bude jedini kandidat bošnjačkih stranaka za načelnika opštine Srebrenica.

“Što se tiče pregovora, njih su uglavnom stranke vodile između sebe i informacija koju ja imam jeste da su se usaglasile da podrže mene kao nezavisnog kandidata”, rekao je Fejzić za “Nezavisne novine”.

Na pitanje kakva su mu očekivanja od oktobarskih izbora, kaže da očekuje da “Srebrenica dobije čovjeka koji je sposoban da je vodi”.

“I da u budućem periodu vrati Srebrenici sjaj. Da donese projekte koji bi mogli da poboljšaju stanje u Srebrenici, životni standard i sve ono što je potrebno čovjeku koji želi da živi u Srebrenici”, kaže Fejzić.

Predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković nije se javljao na naše pozive, ali je za federalne medije potvrdio da je postignut dogovor da bošnjačke stranke idu sa jednim kandidatom za poziciju načelnika opštine Srebrenica.

“Zvanično je da smo sa Strankom za BiH dogovorili zajedničku listu, Faruk Đozić će odustati od kandidature i s obzirom na to da su SDP i NiP ranije dali podršku nezavisnom kandidatu Hamdiji Fejziću, sada je već gotovo pa izvjesno da je jedini kandidat Fejzić”, rekao je Tabaković.

Grujičić ne isključuje mogućnost da će neko od Srba stati njemu na crtu.

“Uvijek ih ima takvih, jedva čekaju neki da tu poziciju zauzme Bošnjak, da bi oni bili ponovo ‘prvi Srbi’, kao što su bili i dosad. Bili su u vlasti 20 godina, ali se u nekom segmentu nisu pitali kada treba rješavati probleme. Uvijek su to lako svaljivali na bošnjačke načelnike, a njima je bilo dobro, jer su u tom srpskom korpusu imali najveći kolač i najviše su se obogatili ti pojedinci koji su bili prva ruka ili produžena ruka Bošnjacima u tom periodu”, kaže Grujičić.

Slične novosti

Komentari